De partijen, waaronder afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zouden in eerste instantie vrijdag al om tafel gaan, maar een geschikte locatie was toen nog niet bekend. Ook was de beveiliging nog niet afdoende geregeld.

Stresstest

Volgens bronnen zou het IMF hebben geëist dat Griekenland eerst een formeel verzoek doet om een nieuwe lening. Aan dat verzoek is vrijdag voldaan. De Griekse regering zou de onderhandelingen over een nieuw noodkrediet van maximaal 86 miljard euro uiterlijk op 20 augustus willen afronden.

De trojka van EU, IMF en ECB wordt bij de onderhandelingen versterkt met een vertegenwoordiging van het Europese noodfonds ESM. 50 miljard euro van het steunprogramma zou komen uit het ESM.

De geldbehoefte bij de noodlijdende Griekse banken zal pas duidelijk worden na een stresstest die voor augustus op de rol staat, werd eerder bekend. De banken waren eerder deze maand ruim twee weken dicht doordat de ECB weigerde meer geld te laten steken in de pot waaruit de instellingen noodsteun konden tappen.

Al vrij snel volgde ook de sluiting van de aandelenbeurs in Athene. Mogelijk wordt komende week bekend wanneer de beurs weer open kan. (Belga/NS)

De partijen, waaronder afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zouden in eerste instantie vrijdag al om tafel gaan, maar een geschikte locatie was toen nog niet bekend. Ook was de beveiliging nog niet afdoende geregeld. Volgens bronnen zou het IMF hebben geëist dat Griekenland eerst een formeel verzoek doet om een nieuwe lening. Aan dat verzoek is vrijdag voldaan. De Griekse regering zou de onderhandelingen over een nieuw noodkrediet van maximaal 86 miljard euro uiterlijk op 20 augustus willen afronden. De trojka van EU, IMF en ECB wordt bij de onderhandelingen versterkt met een vertegenwoordiging van het Europese noodfonds ESM. 50 miljard euro van het steunprogramma zou komen uit het ESM.De geldbehoefte bij de noodlijdende Griekse banken zal pas duidelijk worden na een stresstest die voor augustus op de rol staat, werd eerder bekend. De banken waren eerder deze maand ruim twee weken dicht doordat de ECB weigerde meer geld te laten steken in de pot waaruit de instellingen noodsteun konden tappen. Al vrij snel volgde ook de sluiting van de aandelenbeurs in Athene. Mogelijk wordt komende week bekend wanneer de beurs weer open kan. (Belga/NS)