De Luxemburgse regering voert om internationale bedrijven aan te trekken de notionele intrestaftrek in. Dat staat in de regeringsverklaring die de nieuwe liberale premier Xavier Bettel in het parlement voorstelt. Dat schrijft De Tijd.

Met de maatregel schakelt Luxemburg een versnelling hoger om multinationals aan te trekken. Tot nog toe was België het enige land ter wereld waar alle bedrijven een fictieve intrest op hun kapitaal mogen berekenen, en dat bedrag vervolgens mogen aftrekken van hun belastbare winst. België is daardoor aantrekkelijk voor activiteiten die veel kapitaal vereisen, bijvoorbeeld voor de interne financieringsvehikels van multinationals.

Of de Luxemburgse notionele intrestaftrek verleidelijker wordt dan de Belgische is niet duidelijk. Details zijn er nog niet. De enige bepaling in het regeerakkoord luidt dat er ook maatregelen zullen volgen om misbruiken tegen te gaan. Maar in de tekst staat ook dat Luxemburg voorstander blijft van 'een gezonde fiscale concurrentie tussen de Europese lidstaten'. (Belga/SD)

De Luxemburgse regering voert om internationale bedrijven aan te trekken de notionele intrestaftrek in. Dat staat in de regeringsverklaring die de nieuwe liberale premier Xavier Bettel in het parlement voorstelt. Dat schrijft De Tijd. Met de maatregel schakelt Luxemburg een versnelling hoger om multinationals aan te trekken. Tot nog toe was België het enige land ter wereld waar alle bedrijven een fictieve intrest op hun kapitaal mogen berekenen, en dat bedrag vervolgens mogen aftrekken van hun belastbare winst. België is daardoor aantrekkelijk voor activiteiten die veel kapitaal vereisen, bijvoorbeeld voor de interne financieringsvehikels van multinationals. Of de Luxemburgse notionele intrestaftrek verleidelijker wordt dan de Belgische is niet duidelijk. Details zijn er nog niet. De enige bepaling in het regeerakkoord luidt dat er ook maatregelen zullen volgen om misbruiken tegen te gaan. Maar in de tekst staat ook dat Luxemburg voorstander blijft van 'een gezonde fiscale concurrentie tussen de Europese lidstaten'. (Belga/SD)