Luc Vansteenkiste (ex-voorzitter VBO): ‘De kiezer aanvaardt niet dat hem geld wordt afgepakt’

© Belga Image
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

“De ‘foertstem’ is niet zozeer een kreet om nationalisme, maar een bezorgdheid om concrete oplossingen voor een verlaging van de belastingdruk.” Dat zegt Luc Vansteenkiste, de voormalige VBO-voorzitter, de ex-topman van het beursgenoteerde Recticel en de Trends Manager van het Jaar 2000.

Bent u verrast door de uitslag?

LUC VANSTEENKISTE: “Niet echt. Enkel de groter dan verwachte winst van het Vlaams Belang is verrassend. De kiezer zegt foert. Zeker de voorbije zes maanden waren er nauwelijks fatsoenlijke acties bij de traditionele partijen. Het kostenplaatje voor de grote uitdagingen de volgende jaren blijft onduidelijk. Er is de migratie. Mensen zijn bang dat hun pensioen niet meer wordt betaald. Vroeger sprak men over rentenieren voor gepensioneerden, maar rente brengt nog nauwelijks iets op. En wie op de beurs belegt, betaalt meer roerende voorheffing. Bovendien blijft de vrees voor een nog hogere belasting op vermogen. En wat zal het kosten als we onze planeet willen redden? Al die uitdagingen worden niet concreet becijferd. De gemiddelde burger stelt het vandaag goed. Maar de vrees leeft dat men hem alles zal afpakken. Het is daarom niet juist, maar dat gevoel overheerst wel. Uiteraard heeft de vorige regering goede dingen gedaan. Maar de taxshift is, zoals het woord zegt, een verschuiving. Geen vermindering van belastingen. De burger wil bijvoorbeeld wel betalen voor rekeningrijden, maar enkel indien elders de belastingdruk vermindert.”

Vlaanderen stemt rechts, Wallonië links. Dat wordt moeilijk.

VANSTEENKISTE: “Coalities vormen wordt overal moeilijker. In Vlaanderen voeren alle traditionele partijen een gewetensonderzoek. De onderhandelingen zullen langer aanslepen dan voorzien. In Wallonië heeft een coalitie van de PS en de MR een meerderheid. Maar dat zal een grote overtuigingskracht vergen, ook al zou het economisch een goede oplossing zijn. Socialisten en liberalen zouden dan samen aan één zeel trekken voor een Waals herstel. Federaal wordt het wel heel moeilijk. Tenzij men langs beide kanten dogma’s laat varen. Wallonië moet met de N-VA willen regeren, en Vlaanderen met de PS. Ik vermoed niet dat we 500 dagen zonder federale regering zullen blijven. Uiteindelijk zal er wel een compromis uit de bus komen. Als ik even mag dromen, krijgen we zelfs een krachtdadige regering.”

Wat zijn de prioriteiten voor die krachtdadige regering?

VANSTEENKISTE: “België doet het niet slecht. Maar we staan evenmin aan de top. We moeten werken aan een efficiëntere overheid. Niet alles moet vanuit de gewesten gebeuren. Ik hoor steeds meer ondernemers klagen over de complexiteit van dit land. Wie in zowel Vlaanderen als in Wallonië zaken doet, opereert in twee vaak totaal verschillende systemen. De belastingen, de exploitatievoorschriften, de vergunningen, enzovoort zijn anders. Dat creëert een administratieve rompslomp. Dat moet efficiënter.”

Partner Content