"Persoonlijk vind ik dat de komende regering in 2011 best een miljard extra kan besparen", luidt het. Dit jaar zal het begrotingstekort uitkomen op 4,8 procent, "veel beter dan verwacht" bij het opstellen van de begroting eind 2009.

Om de geplande 4,1 procent in 2011 te bereiken, is alleen nog was zacht schaafwerk nodig, maar dat vindt Leterme niet ambitieus genoeg. Hij suggereert sneller te besparen: "zo spreid je de inspanningen beter die nodig zijn om in 2015 een evenwicht te bereiken".

De premier suggereert een extra inspanning van 0,3 tot 0,4 procent van het bbp. "Dan krijg je een globaal tekort van 3,7 à 3,8 procent en kom je in een situatie waar de schuldgraad (verhouding schulden tegenover het bbp) niet langer toeneemt", aldus Leterme. Dat zou allemaal bereikt kunnen worden mits een extra inspanning in 2011 van iets meer dan 1 miljard euro.

Leterme hoopt dat het begrotingsontwerp voor het einde van de week klaar zal zijn.

"Persoonlijk vind ik dat de komende regering in 2011 best een miljard extra kan besparen", luidt het. Dit jaar zal het begrotingstekort uitkomen op 4,8 procent, "veel beter dan verwacht" bij het opstellen van de begroting eind 2009. Om de geplande 4,1 procent in 2011 te bereiken, is alleen nog was zacht schaafwerk nodig, maar dat vindt Leterme niet ambitieus genoeg. Hij suggereert sneller te besparen: "zo spreid je de inspanningen beter die nodig zijn om in 2015 een evenwicht te bereiken". De premier suggereert een extra inspanning van 0,3 tot 0,4 procent van het bbp. "Dan krijg je een globaal tekort van 3,7 à 3,8 procent en kom je in een situatie waar de schuldgraad (verhouding schulden tegenover het bbp) niet langer toeneemt", aldus Leterme. Dat zou allemaal bereikt kunnen worden mits een extra inspanning in 2011 van iets meer dan 1 miljard euro. Leterme hoopt dat het begrotingsontwerp voor het einde van de week klaar zal zijn.