Het economische herstel in de wereld is nog "fragiel en timide", omdat de eurozone gevoelig is voor politieke crisis en er maar langzaam beslissingen worden genomen, zei Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na afloop van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Toch ziet Lagarde 2013 licht optimistisch tegemoet. Het afgelopen jaar had volgens de IMF-voorzitster slechter kunnen uitvallen. "De economie is bijna in elkaar gezakt, maar dat kon gelukkig worden vermeden."

Volgens haar zijn er goede besluiten genomen in verscheidene delen van de wereld, "waaronder bij centrale banken. In 2013 moet er vaart blijven achter de uitwerking van deze besluiten." Ze riep Europa op onder meer invulling te geven aan de nieuwe Europese Bankenunie.

Lagarde meent ook dat de Europese lidstaten elkaar meer tijd moeten gunnen om de nationale begrotingen op orde te brengen. "Dat is beter dan geforceerd vast te houden aan de huidige regels." De topvrouw drong erop aan dat de landen gezamenlijk die beslissing nemen. "Het kan niet zo zijn dat alleen Frankrijk, Spanje en Griekenland besluiten het rustiger aan te doen."

Daarmee verwijst Lagarde naar het eigen initiatief van landen om meer tijd te nemen om te voldoen aan de Europese regel die stelt dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bbp mag zijn.

Bezuinigingen blijven onvermijdelijk

Ook ECB-voorzitter Mario Draghi verwacht in de tweede jaarhelft verbeterde economische omstandigheden. Maar volgens hem mag dat geen signaal zijn voor overheden om hun inspanningen om de crisis te beteugelen, te verslappen. Bezuinigingen blijven onvermijdelijk voor Draghi. "Er kan geen duurzame groei worden gecreëerd door een oneindig oplopende schuld." Maar de ECB-topman gaf toe dat "bezuinigingen op de korte termijn zorgen voor krimp".

In die context riep eerste minister Elio Di Rupo de Europese leiders op om hun bezuinigingsbeleid te herzien als dat over enkele maanden niet heeft geleid tot economisch herstel. "Ik vrees sterk dat - als we niet oppassen - we schade zullen toebrengen aan het economische raderwerk, we zullen de consumptie afremmen", waarschuwde Di Rupo in een interview met Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. (Belga/TE)

Het economische herstel in de wereld is nog "fragiel en timide", omdat de eurozone gevoelig is voor politieke crisis en er maar langzaam beslissingen worden genomen, zei Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na afloop van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Toch ziet Lagarde 2013 licht optimistisch tegemoet. Het afgelopen jaar had volgens de IMF-voorzitster slechter kunnen uitvallen. "De economie is bijna in elkaar gezakt, maar dat kon gelukkig worden vermeden." Volgens haar zijn er goede besluiten genomen in verscheidene delen van de wereld, "waaronder bij centrale banken. In 2013 moet er vaart blijven achter de uitwerking van deze besluiten." Ze riep Europa op onder meer invulling te geven aan de nieuwe Europese Bankenunie. Lagarde meent ook dat de Europese lidstaten elkaar meer tijd moeten gunnen om de nationale begrotingen op orde te brengen. "Dat is beter dan geforceerd vast te houden aan de huidige regels." De topvrouw drong erop aan dat de landen gezamenlijk die beslissing nemen. "Het kan niet zo zijn dat alleen Frankrijk, Spanje en Griekenland besluiten het rustiger aan te doen." Daarmee verwijst Lagarde naar het eigen initiatief van landen om meer tijd te nemen om te voldoen aan de Europese regel die stelt dat het begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bbp mag zijn. Bezuinigingen blijven onvermijdelijk Ook ECB-voorzitter Mario Draghi verwacht in de tweede jaarhelft verbeterde economische omstandigheden. Maar volgens hem mag dat geen signaal zijn voor overheden om hun inspanningen om de crisis te beteugelen, te verslappen. Bezuinigingen blijven onvermijdelijk voor Draghi. "Er kan geen duurzame groei worden gecreëerd door een oneindig oplopende schuld." Maar de ECB-topman gaf toe dat "bezuinigingen op de korte termijn zorgen voor krimp". In die context riep eerste minister Elio Di Rupo de Europese leiders op om hun bezuinigingsbeleid te herzien als dat over enkele maanden niet heeft geleid tot economisch herstel. "Ik vrees sterk dat - als we niet oppassen - we schade zullen toebrengen aan het economische raderwerk, we zullen de consumptie afremmen", waarschuwde Di Rupo in een interview met Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. (Belga/TE)