Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde moet Griekenland de regels van de eurozone respecteren, en kan het land niet rekenen op een voorkeursbehandeling met betrekking tot zijn schulden. Dat zei Lagarde in een interview met de Franse krant Le Monde in een reactie op de klinkende verkiezingsoverwinning van de radicaal linkse partij Syriza.

Syriza maakte van het strikte besparingsbeleid dat de Griekse bevolking opgelegd kreeg - in ruil voor financiële steun van de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) - hét item van de Griekse parlementsverkiezingen. Syriza wil de Grieken namelijk bevrijden van het juk van de zware verplichtingen die gekoppeld zijn aan de financiële injectie van de trojka. De verkiezingsbelofte van de radicaal linkse partij heeft indruk gemaakt op de Grieken, want Syriza behaalde zondag een klinkende verkiezingsoverwinning.

Maar als het van de IMF-topvrouw afhangt, krijgen de armlastige Grieken geen respijt. "We kunnen geen uitzondering maken voor Griekenland of een ander land," aldus Lagarde in Le Monde.

Lagarde voegde eraan toe dat Griekenland nog steeds de belangrijkste hervormingen moet doorvoeren die te maken hebben met het innen van belastingen en het bijwerken van de juridische achterstand. "Dit is geen kwestie van bezuinigen, dit zijn diepgaande hervormingen die nog moeten worden doorgevoerd," verduidelijkte ze. (BO)

Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde moet Griekenland de regels van de eurozone respecteren, en kan het land niet rekenen op een voorkeursbehandeling met betrekking tot zijn schulden. Dat zei Lagarde in een interview met de Franse krant Le Monde in een reactie op de klinkende verkiezingsoverwinning van de radicaal linkse partij Syriza.Syriza maakte van het strikte besparingsbeleid dat de Griekse bevolking opgelegd kreeg - in ruil voor financiële steun van de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) - hét item van de Griekse parlementsverkiezingen. Syriza wil de Grieken namelijk bevrijden van het juk van de zware verplichtingen die gekoppeld zijn aan de financiële injectie van de trojka. De verkiezingsbelofte van de radicaal linkse partij heeft indruk gemaakt op de Grieken, want Syriza behaalde zondag een klinkende verkiezingsoverwinning.Maar als het van de IMF-topvrouw afhangt, krijgen de armlastige Grieken geen respijt. "We kunnen geen uitzondering maken voor Griekenland of een ander land," aldus Lagarde in Le Monde.Lagarde voegde eraan toe dat Griekenland nog steeds de belangrijkste hervormingen moet doorvoeren die te maken hebben met het innen van belastingen en het bijwerken van de juridische achterstand. "Dit is geen kwestie van bezuinigen, dit zijn diepgaande hervormingen die nog moeten worden doorgevoerd," verduidelijkte ze. (BO)