Minister Jean-Pascal Labille (PS) is van plan een aanpassing door te voeren aan de wet van 1991 die de overheidsbedrijven regelt. Dat kondigt hij aan in een interview met Trends/Tendances, dat donderdag verschijnt. Hij vindt dat de overheid meer drukkingsmiddelen in handen moet hebben.

'Ik plan een aanpassing voor te stellen aan de wet van 1991 op de autonome overheidsbedrijven, want ik vind dat de voogdijminister te ver van het bedrijf af staat. Ik wil het bedrijf niet leiden in de plaats van de managers, maar de staat moet over meer drukkingsmiddelen en hefbomen beschikken. Ik wil gerust de verantwoordelijkheid dragen, maar moet daarvoor wel de middelen hebben', zegt Labille.

De vertrekvergoedingen zijn volgens de minister een goed voorbeeld. 'Het is niet de overheid die ze heeft vastgelegd, maar de raden van bestuur van de autonome overheidsbedrijven'. Die raden van bestuur houden vooral van het luik 'autonoom', terwijl de minister naar eigen zeggen ook het deel 'overheidsbedrijf' belangrijk vindt.

'Vandaag de dag duidt de overheid die aandeelhouder is, vertegenwoordigers aan binnen de raad van bestuur die, soms, zelf autonoom gaan werken en alleen hun eigen belangen vertegenwoordigen. Ik wil dat de overheid zijn rol kan spelen van meerderheidsaandeelhouder, dynamische overheid, strategische overheid en van steun aan de overheidsbedrijven'.

Een wetsaanpassing zou tot doel hebben de overheidsbedrijven 'routeplannen te geven met opdrachten en werkingsregels, met name over de vergoedingen'. Labille vindt in dat verband dat de zitpenningen te hoog liggen bij Belgacom. 'Vijfduizend euro om een raad van bestuur bij te wonen die soms maar enkele tientallen minuten duurt, is overdreven', zegt de minister.

Minister Jean-Pascal Labille (PS) is van plan een aanpassing door te voeren aan de wet van 1991 die de overheidsbedrijven regelt. Dat kondigt hij aan in een interview met Trends/Tendances, dat donderdag verschijnt. Hij vindt dat de overheid meer drukkingsmiddelen in handen moet hebben. 'Ik plan een aanpassing voor te stellen aan de wet van 1991 op de autonome overheidsbedrijven, want ik vind dat de voogdijminister te ver van het bedrijf af staat. Ik wil het bedrijf niet leiden in de plaats van de managers, maar de staat moet over meer drukkingsmiddelen en hefbomen beschikken. Ik wil gerust de verantwoordelijkheid dragen, maar moet daarvoor wel de middelen hebben', zegt Labille. De vertrekvergoedingen zijn volgens de minister een goed voorbeeld. 'Het is niet de overheid die ze heeft vastgelegd, maar de raden van bestuur van de autonome overheidsbedrijven'. Die raden van bestuur houden vooral van het luik 'autonoom', terwijl de minister naar eigen zeggen ook het deel 'overheidsbedrijf' belangrijk vindt. 'Vandaag de dag duidt de overheid die aandeelhouder is, vertegenwoordigers aan binnen de raad van bestuur die, soms, zelf autonoom gaan werken en alleen hun eigen belangen vertegenwoordigen. Ik wil dat de overheid zijn rol kan spelen van meerderheidsaandeelhouder, dynamische overheid, strategische overheid en van steun aan de overheidsbedrijven'. Een wetsaanpassing zou tot doel hebben de overheidsbedrijven 'routeplannen te geven met opdrachten en werkingsregels, met name over de vergoedingen'. Labille vindt in dat verband dat de zitpenningen te hoog liggen bij Belgacom. 'Vijfduizend euro om een raad van bestuur bij te wonen die soms maar enkele tientallen minuten duurt, is overdreven', zegt de minister.