De Vlaams minister-president maakte zijn plannen bekend na een rondetafelgesprek met de Vlaamse wijnbouwers.

Op dit moment telt Vlaanderen een zestigtal wijnbouwers, van wie een veertigtal een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding geniet.

Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat het wijnbouwareaal in België 98 ha omvat en de productie 315.332 liter wijn voortbrengt. Het grootste deel van de productie komt op rekening van Vlaanderen. Er bestaan vier Vlaamse appellations, met name Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn en Vlaams mousserende kwaliteitswijn.

Volgens Kris Peeters is de sector zeer dynamisch en wordt ze steeds pofessioneler. Maar een geïntegreerd beleid wordt noodzakelijk om de Vlaamse wijnbouw duidelijker op de kaart te zetten, aldus Peeters. Dat zou om te beginnen kunnen gebeuren door promotie via het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), waarna het buitenland in het vizier komt.

Om zijn doel te bereiken, meldt Peeters dat een werkgroep Druiventeelt in het leven geroepen wordt. Voorts komt er mogelijk een waarnemings- en waarschuwingssysteem om problemen zoals schimmelziektes aan te pakken.

De Vlaamse wijnbouwsector is overigens zelf vragende partij voor een ankerpunt of kenniscentrum voor de wijnbouw in Vlaanderen. Peeters staat open voor het debat over een dergelijk centrum, maar wil eerst de regelgeving en het probleem van de schimmelziektes aanpakken. (Belga/BO)

De Vlaams minister-president maakte zijn plannen bekend na een rondetafelgesprek met de Vlaamse wijnbouwers. Op dit moment telt Vlaanderen een zestigtal wijnbouwers, van wie een veertigtal een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding geniet. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat het wijnbouwareaal in België 98 ha omvat en de productie 315.332 liter wijn voortbrengt. Het grootste deel van de productie komt op rekening van Vlaanderen. Er bestaan vier Vlaamse appellations, met name Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn en Vlaams mousserende kwaliteitswijn.Volgens Kris Peeters is de sector zeer dynamisch en wordt ze steeds pofessioneler. Maar een geïntegreerd beleid wordt noodzakelijk om de Vlaamse wijnbouw duidelijker op de kaart te zetten, aldus Peeters. Dat zou om te beginnen kunnen gebeuren door promotie via het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), waarna het buitenland in het vizier komt. Om zijn doel te bereiken, meldt Peeters dat een werkgroep Druiventeelt in het leven geroepen wordt. Voorts komt er mogelijk een waarnemings- en waarschuwingssysteem om problemen zoals schimmelziektes aan te pakken. De Vlaamse wijnbouwsector is overigens zelf vragende partij voor een ankerpunt of kenniscentrum voor de wijnbouw in Vlaanderen. Peeters staat open voor het debat over een dergelijk centrum, maar wil eerst de regelgeving en het probleem van de schimmelziektes aanpakken. (Belga/BO)