Kris Peeters stelt einde aan sperperiode

19/12/17 om 04:53 - Bijgewerkt om 11:23

Bron: Belga

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil de sperperiode, waarin kortingen verboden zijn, afschaffen. Dat blijkt uit een wetsontwerp dat De Tijd en L'Echo konden inkijken. In de praktijk kunnen handelaars dan het hele jaar door kortingen geven.

Kris Peeters stelt einde aan sperperiode

© BelgaImage

De sperperiode werd ingevoerd zodat consumenten kunnen nagaan of de prijzen tijdens de solden in januari en juli effectief verlaagd worden. Ook beschermt ze kleine winkels die de kortingen van grote ketens vaak niet kunnen volgen.

Volgens Peeters is de sperperiode voor de soldenmaanden januari en juli echter niet langer houdbaar. Alleen Frankrijk en Luxemburg kennen nog dergelijke regels. De sperperiode wordt massaal omzeild, bijvoorbeeld met kortingen bij koppelverkoop. Op het internet worden ook het hele jaar door kortingen gegeven. Peeters wil wel eerst nog overleggen met de kleinere handelaars.

Er is ook een juridisch argument voor de afschaffing: België werd al door Europa op de vingers getikt omdat de sperperiode in strijd zou zijn met de Europese regels.

Lees ook: 'Band tussen consumptie en behoeften wordt losser'

Onze partners