De kredietverleners, die al goed twee weken in Athene zijn voor onderhandelingen, zijn het eens geworden over een ontwerpakkoord voor verdere Griekse hervormingen. Dat akkoord, dat dit weekend afgestemd moet worden met de Griekse regering en vervolgens met de eurogroep, vormt een nieuwe stap naar het derde steunpakket, van in totaal 86 miljard euro, voor het noodlijdende land. Ook het Griekse parlement en enkele andere parlementen in de eurozone zullen hun goedkeuring moeten geven. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het ontwerpakkoord telt 27 pagina's en legt hervormingsvoorstellen voor de komende drie jaar vast. 'De instellingen willen tegen dinsdag een 'memorandum of understanding' bereiken met de Grieken', aldus een anonieme eurozonebron. Als ook de Europese ministers van Financiën hun goedkeuring geven, kunnen de voorbereidingen beginnen om op 20 augustus een nieuw steunpakket in werking te doen treden. Dan moet Griekenland ruim 3 miljard euro terugbetalen aan de ECB.

'Zeer goede samenwerking'

Eerder hadden, nog volgens de krant, diplomaten bij de instellingen (ECB, IMF en Europese Commissie) het over een 'zeer goede samenwerking.' 'We hopen dat alles goed zal verlopen', zei de Griekse minister van Economie Giorgos Stathakis aan journalisten buiten het hotel waar de onderhandelingen plaatsvinden. Hij voegde eraan toe dat de berichten over een akkoord dat nabij is correct 'zouden kunnen zijn.'

Eerder hielden experts uit de verschillende eurolanden een teleconferentie over de stand van de onderhandelingen. 'De instellingen zeiden dat er heel wat vooruitgang is gemaakt en wordt gemaakt', aldus een diplomaat die anoniem wilde blijven. 'Het is ambitieus maar doenbaar om de komende dagen tot een akkoord te komen.' Nog volgens de diplomaat zou Athene 'bereid' zijn volgende week al te stemmen over de hervormingen.

Besparen op leger

Naar verluidt wil Griekenland een half miljard euro bezuinigen op het leger. Sommige beroepsgroepen worden niet langer beschermd, wat concurrentie mogelijk moet maken.

Komt er geen akkoord, dan komt er een nieuwe brugfinanciering, zoals Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, eerder deze week al aanhaalde.

De Grieken stemden begin juli tegen andere voorstellen van de schuldeisers. Een week na dat referendum bereikte Athene toch een akkoord over maatregelen die nodig zijn in ruin voor steun. (Belga/AVE)

De kredietverleners, die al goed twee weken in Athene zijn voor onderhandelingen, zijn het eens geworden over een ontwerpakkoord voor verdere Griekse hervormingen. Dat akkoord, dat dit weekend afgestemd moet worden met de Griekse regering en vervolgens met de eurogroep, vormt een nieuwe stap naar het derde steunpakket, van in totaal 86 miljard euro, voor het noodlijdende land. Ook het Griekse parlement en enkele andere parlementen in de eurozone zullen hun goedkeuring moeten geven. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.Het ontwerpakkoord telt 27 pagina's en legt hervormingsvoorstellen voor de komende drie jaar vast. 'De instellingen willen tegen dinsdag een 'memorandum of understanding' bereiken met de Grieken', aldus een anonieme eurozonebron. Als ook de Europese ministers van Financiën hun goedkeuring geven, kunnen de voorbereidingen beginnen om op 20 augustus een nieuw steunpakket in werking te doen treden. Dan moet Griekenland ruim 3 miljard euro terugbetalen aan de ECB.Eerder hadden, nog volgens de krant, diplomaten bij de instellingen (ECB, IMF en Europese Commissie) het over een 'zeer goede samenwerking.' 'We hopen dat alles goed zal verlopen', zei de Griekse minister van Economie Giorgos Stathakis aan journalisten buiten het hotel waar de onderhandelingen plaatsvinden. Hij voegde eraan toe dat de berichten over een akkoord dat nabij is correct 'zouden kunnen zijn.'Eerder hielden experts uit de verschillende eurolanden een teleconferentie over de stand van de onderhandelingen. 'De instellingen zeiden dat er heel wat vooruitgang is gemaakt en wordt gemaakt', aldus een diplomaat die anoniem wilde blijven. 'Het is ambitieus maar doenbaar om de komende dagen tot een akkoord te komen.' Nog volgens de diplomaat zou Athene 'bereid' zijn volgende week al te stemmen over de hervormingen.Naar verluidt wil Griekenland een half miljard euro bezuinigen op het leger. Sommige beroepsgroepen worden niet langer beschermd, wat concurrentie mogelijk moet maken.Komt er geen akkoord, dan komt er een nieuwe brugfinanciering, zoals Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, eerder deze week al aanhaalde. De Grieken stemden begin juli tegen andere voorstellen van de schuldeisers. Een week na dat referendum bereikte Athene toch een akkoord over maatregelen die nodig zijn in ruin voor steun. (Belga/AVE)