De minister baseert zich op de 'fairness opinion' van zakenbank Morgan Stanley. "Ik denk dat elke prijs boven 3 miljard als goede prijs beschouwd kon worden", zei hij donderdagochtend op de VRT-radio.

Hoewel het volgens Geens altijd beter kan, "heb ik tijdens de onderhandelingen ondervonden dat het vooral ook veel slechter kon". "Het lijkt me dat we voor een participatie die vrij illiquide was, toch een vrij goede prijs kregen," aldus Geens.

De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer, maar waren niet makkelijk, verduidelijkt de minister van Financiën. De regering probeerde daarbij 'niet onhandig te zijn' en zich niet te laten vastpinnen op een deadline, ook al moest de staatsschuld van Europa omlaag.

Dat België het oude Fortis nu helemaal uit handen ziet glippen,
nuanceert Geens. "Verankering is een moeilijk begrip. Vandaag zeggen mensen: 'we moeten daar weg', morgen klinkt het dat we een kroonjuweel kwijt zijn", argumenteert hij. Bovendien is BNP Paribas volgens Geens 'een heel goede partner, een beetje de Generale Bank die terug is'.

Harde garanties voor de toekomst zijn er niet, maar Geens ziet toch 'een duidelijke middelenverbintenis' van BNP Paribas. "En ik geloof dat ze tot nu toe hun engagementen zijn nagekomen."

Tot slot herhaalde Geens dat het nooit de bedoeling was om als staat bankier te spelen. Ook Belfius zal ze op termijn dus van de hand doen. "Maar we moeten eerst zorgen dat Belfius helemaal weer de oude is, om een meerwaarde te boeken en met hetzelfde gerust hart te kunnen verkopen," luidt het. (Belga/BO)

De minister baseert zich op de 'fairness opinion' van zakenbank Morgan Stanley. "Ik denk dat elke prijs boven 3 miljard als goede prijs beschouwd kon worden", zei hij donderdagochtend op de VRT-radio. Hoewel het volgens Geens altijd beter kan, "heb ik tijdens de onderhandelingen ondervonden dat het vooral ook veel slechter kon". "Het lijkt me dat we voor een participatie die vrij illiquide was, toch een vrij goede prijs kregen," aldus Geens.De onderhandelingen verliepen in een goede sfeer, maar waren niet makkelijk, verduidelijkt de minister van Financiën. De regering probeerde daarbij 'niet onhandig te zijn' en zich niet te laten vastpinnen op een deadline, ook al moest de staatsschuld van Europa omlaag. Dat België het oude Fortis nu helemaal uit handen ziet glippen, nuanceert Geens. "Verankering is een moeilijk begrip. Vandaag zeggen mensen: 'we moeten daar weg', morgen klinkt het dat we een kroonjuweel kwijt zijn", argumenteert hij. Bovendien is BNP Paribas volgens Geens 'een heel goede partner, een beetje de Generale Bank die terug is'. Harde garanties voor de toekomst zijn er niet, maar Geens ziet toch 'een duidelijke middelenverbintenis' van BNP Paribas. "En ik geloof dat ze tot nu toe hun engagementen zijn nagekomen." Tot slot herhaalde Geens dat het nooit de bedoeling was om als staat bankier te spelen. Ook Belfius zal ze op termijn dus van de hand doen. "Maar we moeten eerst zorgen dat Belfius helemaal weer de oude is, om een meerwaarde te boeken en met hetzelfde gerust hart te kunnen verkopen," luidt het. (Belga/BO)