De Griekse premier Tsipras heeft tot middernacht de tijd om precieze en concrete hervormingsvoorstellen voor te leggen aan de institutionele schuldeisers van Griekenland. Dat zijn de Europese Commissie, de ECB en het IMF.

12 miljard

Volgens de krant Kathimerini werkt Tsipras op dit moment aan een pakket van 12 miljard euro. Dat is beduidend meer dan de 8 miljard euro die tot dusver was voorzien, maar de drooglegging van het kapitaalverkeer heeft de Griekse economie verder richting afgrond geduwd. Waar er eerder nog gehoopt werd op wat groei, zou het Griekse bbp dit jaar met 3 procent krimpen.

Belastingen optrekken

Tsipras zou in zijn voorstel aan de crediteuren onder meer de btw voor hotels willen optrekken van 6,5 naar 13 procent en voor restaurants van 13 naar 23 procent, meldt de krant Naftemboriki. Ook de omstreden vastgoedbelasting zou in 2015 en 2016 blijven bestaan, wat jaarlijks 2,6 miljard euro in het laatje moet brengen. Voorts bestaat het voorstel erin de vennootschapsbelasting op te trekken van 26 naar 28 procent. Bovendien zou zowat iedere vorm van vervroegd pensioen tot het verleden behoren.

Reacties van de achterban

Uiteraard moet Tsipras niet enkel de schuldeisers kunnen overtuigen, ook het Griekse parlement moet instemmen met de hervormingsplannen die de premier op tafel legt. Vier dagen nadat de Griekse kiezers - via het historische 'oxi' - de besparings- en hervormingsvoorstellen van de schuldeisers verworpen hebben, zorgen bovenstaande maatregelen als vanzelfsprekend voor deining bij de achterban en de nationalistische coalitiepartner van Tsipras.

"Na twee mislukte besparingsprogramma's willen we geen derde steunprogramma van zware besparingen meer dat het land geen enkel perspectief biedt", zei minister van Energie Panagiotis Lafazanis, een hardliner binnen het linkse Syriza.

Volgens partijbronnen stemmen mogelijk dertig volksvertegenwoordigers tegen het plan, maar Tsipras kan zijn partijgenoten niettemin in eer en geweten laten stemmen om een openlijke breuk te vermijden. Hij gaat er dan ook vanuit dat de belangrijkste oppositiepartijen het pakket zullen steunen. En die oppositiepartijen zullen overigens ook aanwezig zijn in Brussel .

Agenda

Donderdag ontvangt Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een delegatie van het conservatieve ND en vrijdag komt de leider van het liberale To Potami langs. Woensdag diende de Griekse regering een verzoek om een nieuw, derde steunprogramma in. Op de begeleidende brief, waarin begin volgende week al pensioen- en belastinghervormingen worden beloofd, is bemoedigend gereageerd door de premiers van Frankrijk en Spanje.

Zaterdag krijgen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) het Griekse voorstel - nadat het werd uitgevlooid door de experts van de eurogroep - in handen om er zich over te beraden.

Zondag komen de regeringsleiders van de 28 lidstaten van de EU samen. Zij beslissen dan in principe over de toekomst van Griekenland in de eurozone

Politieke beslissing

Gouverneur Jens Weidmann van de Duitse centrale bank maakte donderdag nogmaals duidelijk dat de verantwoordelijkheid bij de politici ligt, en het niet de taak is van de ECB om Griekenland van een eventuele brugfinanciering te voorzien.

Tusk rekent op concreet en realistisch voorstel

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, die donderdag op bezoek is in Luxemburg, rekent op 'concrete en realistische' voorstellen uit Athene, die door de crediteuren vervolgens al even 'realistisch' tegen het licht kunnen worden gehouden om uiteindelijk tot een win-winsituatie te komen.

(Belga/BO)

De Griekse premier Tsipras heeft tot middernacht de tijd om precieze en concrete hervormingsvoorstellen voor te leggen aan de institutionele schuldeisers van Griekenland. Dat zijn de Europese Commissie, de ECB en het IMF.Volgens de krant Kathimerini werkt Tsipras op dit moment aan een pakket van 12 miljard euro. Dat is beduidend meer dan de 8 miljard euro die tot dusver was voorzien, maar de drooglegging van het kapitaalverkeer heeft de Griekse economie verder richting afgrond geduwd. Waar er eerder nog gehoopt werd op wat groei, zou het Griekse bbp dit jaar met 3 procent krimpen. Tsipras zou in zijn voorstel aan de crediteuren onder meer de btw voor hotels willen optrekken van 6,5 naar 13 procent en voor restaurants van 13 naar 23 procent, meldt de krant Naftemboriki. Ook de omstreden vastgoedbelasting zou in 2015 en 2016 blijven bestaan, wat jaarlijks 2,6 miljard euro in het laatje moet brengen. Voorts bestaat het voorstel erin de vennootschapsbelasting op te trekken van 26 naar 28 procent. Bovendien zou zowat iedere vorm van vervroegd pensioen tot het verleden behoren. Uiteraard moet Tsipras niet enkel de schuldeisers kunnen overtuigen, ook het Griekse parlement moet instemmen met de hervormingsplannen die de premier op tafel legt. Vier dagen nadat de Griekse kiezers - via het historische 'oxi' - de besparings- en hervormingsvoorstellen van de schuldeisers verworpen hebben, zorgen bovenstaande maatregelen als vanzelfsprekend voor deining bij de achterban en de nationalistische coalitiepartner van Tsipras. "Na twee mislukte besparingsprogramma's willen we geen derde steunprogramma van zware besparingen meer dat het land geen enkel perspectief biedt", zei minister van Energie Panagiotis Lafazanis, een hardliner binnen het linkse Syriza. Volgens partijbronnen stemmen mogelijk dertig volksvertegenwoordigers tegen het plan, maar Tsipras kan zijn partijgenoten niettemin in eer en geweten laten stemmen om een openlijke breuk te vermijden. Hij gaat er dan ook vanuit dat de belangrijkste oppositiepartijen het pakket zullen steunen. En die oppositiepartijen zullen overigens ook aanwezig zijn in Brussel .Gouverneur Jens Weidmann van de Duitse centrale bank maakte donderdag nogmaals duidelijk dat de verantwoordelijkheid bij de politici ligt, en het niet de taak is van de ECB om Griekenland van een eventuele brugfinanciering te voorzien.Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, die donderdag op bezoek is in Luxemburg, rekent op 'concrete en realistische' voorstellen uit Athene, die door de crediteuren vervolgens al even 'realistisch' tegen het licht kunnen worden gehouden om uiteindelijk tot een win-winsituatie te komen.(Belga/BO)