Rond 21.00 uur kwam er uit de Wetstraat 16 witte begrotingsrook. Het duurde echter nog bijna twee uur vooraleer de premier en de vicepremiers buitenkwamen.

Eerder op de avond was al duidelijk geworden dat er een akkoord was bereikt over de besteding van de 100 miljoen euro voor nieuwe initiatieven. De grootste hap gaat naar veiligheid, goed voor in totaal 50 miljoen euro. De brandweer krijgt daarvan 32 miljoen euro. Met het geld kan de hervorming van het korps nu echt op de sporen worden gezet, stelde PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Er komen brandweerzones, het personeel wordt beter opgeleid, ...

Meer geld voor veiligheid in Brussel

Daarnaast is er meer geld voor politie en justitie, met vooral veel aandacht voor Brussel. Er komen bijvoorbeeld extra politieagenten in de hoofdstad. Volgens cdH-vicepremier Joëlle Milquet gaat het in totaal om 475 agenten (300 voor federale en 175 voor de lokale politie). Dat gebeurt onder meer door een reeks taken over te laten aan militairen. Die zullen worden ingezet voor het bewaken van ambassades, het vervoer van gevangenen, ...

Activering werklozen

De regeringstop zette verder het licht op groen voor het activeringsplan voor werklozen van minister van Werk Joëlle Milquet. Daar is 40 miljoen per jaar mee gemoeid, voor 2010 gaat het om 20 miljoen euro. Met het geld wordt de activering en begeleiding van werklozen versterkt, komen er meer begeleiders en zal het aanbod worden vergroot.

Gezien de hoge werkloosheidsgraad in Brussel, gaat specifieke aandacht naar de hoofdstad. Milquet drukte haar tevredenheid uit over de beslissing en benadrukte dat het bijna om een verdubbeling van de middelen gaat (van 25 naar 40 miljoen).

"Geen belastingsverhogingen" Om het tekort terug te schroeven tot 4,8 procent van het bbp diende de regering toch nog te snoeien. Het gat werd volgens premier Yves Leterme echter bijna volledig door de hogere economische groei dichtgereden. "We halen het in elk geval niet bij de mensen. Er komen geen belastingverhogingen", beklemtoonde hij.

Samen met minister van Financiën Didier Reynders en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet benadrukte de eerste minister dat het stabiliteitsprogramma wordt gerespecteerd en dat de overheidsfinanciën met de hogere economische groei verder wordt gesaneerd. "Het gaat om een verbetering met 0,8 procent van het bbp. Dat is een hele prestatie", dixit Wathelet.

Maandag komt de ministerraad om 15.00 uur samen om het licht op groen te zetten voor de begrotingscontrole. Een uur later wordt het resultaat dan voorgesteld aan de pers.

Rond 21.00 uur kwam er uit de Wetstraat 16 witte begrotingsrook. Het duurde echter nog bijna twee uur vooraleer de premier en de vicepremiers buitenkwamen. Eerder op de avond was al duidelijk geworden dat er een akkoord was bereikt over de besteding van de 100 miljoen euro voor nieuwe initiatieven. De grootste hap gaat naar veiligheid, goed voor in totaal 50 miljoen euro. De brandweer krijgt daarvan 32 miljoen euro. Met het geld kan de hervorming van het korps nu echt op de sporen worden gezet, stelde PS-vicepremier Laurette Onkelinx. Er komen brandweerzones, het personeel wordt beter opgeleid, ... Meer geld voor veiligheid in Brussel Daarnaast is er meer geld voor politie en justitie, met vooral veel aandacht voor Brussel. Er komen bijvoorbeeld extra politieagenten in de hoofdstad. Volgens cdH-vicepremier Joëlle Milquet gaat het in totaal om 475 agenten (300 voor federale en 175 voor de lokale politie). Dat gebeurt onder meer door een reeks taken over te laten aan militairen. Die zullen worden ingezet voor het bewaken van ambassades, het vervoer van gevangenen, ... Activering werklozen De regeringstop zette verder het licht op groen voor het activeringsplan voor werklozen van minister van Werk Joëlle Milquet. Daar is 40 miljoen per jaar mee gemoeid, voor 2010 gaat het om 20 miljoen euro. Met het geld wordt de activering en begeleiding van werklozen versterkt, komen er meer begeleiders en zal het aanbod worden vergroot. Gezien de hoge werkloosheidsgraad in Brussel, gaat specifieke aandacht naar de hoofdstad. Milquet drukte haar tevredenheid uit over de beslissing en benadrukte dat het bijna om een verdubbeling van de middelen gaat (van 25 naar 40 miljoen). "Geen belastingsverhogingen" Om het tekort terug te schroeven tot 4,8 procent van het bbp diende de regering toch nog te snoeien. Het gat werd volgens premier Yves Leterme echter bijna volledig door de hogere economische groei dichtgereden. "We halen het in elk geval niet bij de mensen. Er komen geen belastingverhogingen", beklemtoonde hij. Samen met minister van Financiën Didier Reynders en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet benadrukte de eerste minister dat het stabiliteitsprogramma wordt gerespecteerd en dat de overheidsfinanciën met de hogere economische groei verder wordt gesaneerd. "Het gaat om een verbetering met 0,8 procent van het bbp. Dat is een hele prestatie", dixit Wathelet. Maandag komt de ministerraad om 15.00 uur samen om het licht op groen te zetten voor de begrotingscontrole. Een uur later wordt het resultaat dan voorgesteld aan de pers.