Minister-president Peeters had woensdag samen met viceministers-presidenten Ingrid Lieten (sp.a) en Geert Bourgeois (N-VA) een onderhoud met de KBC-top.

Die ontmoeting kwam er nadat de verloning van toplui van bank-verzekeraars Dexia en KBC bekend raakte. KBC-CEO Jan Vanhevel kreeg voor het boekjaar 2010 een variabele vergoeding van in totaal 478.934 euro krijgt. Dat bedrag kwam bovenop een basisloon van 712.500 euro. Pierre Mariani, CEO van de Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia, ontving op zijn beurt een vast loon van 1 miljoen euro en een bonus van 600.000 euro.

Op 8 april verklaarde Kris Peeters te willen onderzoeken of de bonussen al dan niet "buitensporig" waren. Volgens critici was dat wel zeker het geval, aangezien zowel Dexia als KBC - als gevolg van de wereldwijde financiële crisis - een beroep diende te doen op overheidssteun.

Kris Peeters besloot na zijn onderhoud met de KBC-top uiteindelijk dat de raad van bestuur van KBC bij haar beslissing over de variabele verloning 'zowel de Europese regels als de strengere regels van toezichthouder CBFA strikt heeft gevolgd'.

De regeringstop heeft ook "vastgesteld" dat er een benchmark werd toegepast ten opzichte van een vergelijkbaar staal Europese banken en andere ondernemingen in de Bel-20. "Hieruit blijkt dat KBC zich onder het gemiddelde bevindt", luidt het in een mededeling.

Peeters voegde eraan toe dat de Vlaamse regering het belangrijk vindt dat de uitbetaling van de variabele vergoeding wordt gespreid over vijf jaar, dat de eerste uitbetaling tot 2012 is uitgesteld en dat er voor niet-uitvoerende bestuurders geen variabele vergoeding is voorzien.

Minister-president Peeters had woensdag samen met viceministers-presidenten Ingrid Lieten (sp.a) en Geert Bourgeois (N-VA) een onderhoud met de KBC-top. Die ontmoeting kwam er nadat de verloning van toplui van bank-verzekeraars Dexia en KBC bekend raakte. KBC-CEO Jan Vanhevel kreeg voor het boekjaar 2010 een variabele vergoeding van in totaal 478.934 euro krijgt. Dat bedrag kwam bovenop een basisloon van 712.500 euro. Pierre Mariani, CEO van de Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia, ontving op zijn beurt een vast loon van 1 miljoen euro en een bonus van 600.000 euro. Op 8 april verklaarde Kris Peeters te willen onderzoeken of de bonussen al dan niet "buitensporig" waren. Volgens critici was dat wel zeker het geval, aangezien zowel Dexia als KBC - als gevolg van de wereldwijde financiële crisis - een beroep diende te doen op overheidssteun. Kris Peeters besloot na zijn onderhoud met de KBC-top uiteindelijk dat de raad van bestuur van KBC bij haar beslissing over de variabele verloning 'zowel de Europese regels als de strengere regels van toezichthouder CBFA strikt heeft gevolgd'. De regeringstop heeft ook "vastgesteld" dat er een benchmark werd toegepast ten opzichte van een vergelijkbaar staal Europese banken en andere ondernemingen in de Bel-20. "Hieruit blijkt dat KBC zich onder het gemiddelde bevindt", luidt het in een mededeling. Peeters voegde eraan toe dat de Vlaamse regering het belangrijk vindt dat de uitbetaling van de variabele vergoeding wordt gespreid over vijf jaar, dat de eerste uitbetaling tot 2012 is uitgesteld en dat er voor niet-uitvoerende bestuurders geen variabele vergoeding is voorzien.