Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo, betreurt dat vakbonden en werkgevers zich niet meer over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden buigen.

Het Grondwettelijk Hof verplicht ons land tegen 8 juli werk te maken van de harmonisering van beide statuten. Vorige week eindigde het tripartiete overleg tussen de regering en de sociale partners. Nu is de regering aan zet om een oplossing uit te dokteren.

"Ik betreur dat de sociale partners hier niet meer over bezig zijn", reageerde de Unizo-topman woensdag in De Ochtend op Radio 1. Van Eetvelt beklemtoont dat het dossier over het eenheidsstatuut de 'corebusiness' is van vakbonden en werkgevers, maar dat ze er niet over durven te praten.

"Ik begin me de laatste weken af te vragen wat we als Groep van Tien nog doen in dit land", aldus de Unizo-topman. Van Eetvelt vindt dat de sociale partners zich moeten bezinnen over de toekomst van het sociaal overleg, want 'op deze manier maak je jezelf overbodig'.

Over de zoektocht van de federale regering naar 1,1 miljard euro aan structurele maatregelen, wijst Van Eetvelt een verhoging van de btw af als 'nefast voor de economie'. Ook een minimumbelasting voor bedrijven is voor hem 'geen verstandige keuze'.

De Unizo-topman vraagt de regering structurele maatregelen te nemen die doorwerken in de tijd. Van Eetvelt denkt daarbij aan de mogelijkheid om een vakantiedag te schrappen, wat zou overeenstemeen met een lastingverlaging van 0,5 procent. "Het is eenvoudig en het werkt, en niemand wordt er armer van", luidt het.

(Belga/BO)

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo, betreurt dat vakbonden en werkgevers zich niet meer over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden buigen.Het Grondwettelijk Hof verplicht ons land tegen 8 juli werk te maken van de harmonisering van beide statuten. Vorige week eindigde het tripartiete overleg tussen de regering en de sociale partners. Nu is de regering aan zet om een oplossing uit te dokteren. "Ik betreur dat de sociale partners hier niet meer over bezig zijn", reageerde de Unizo-topman woensdag in De Ochtend op Radio 1. Van Eetvelt beklemtoont dat het dossier over het eenheidsstatuut de 'corebusiness' is van vakbonden en werkgevers, maar dat ze er niet over durven te praten. "Ik begin me de laatste weken af te vragen wat we als Groep van Tien nog doen in dit land", aldus de Unizo-topman. Van Eetvelt vindt dat de sociale partners zich moeten bezinnen over de toekomst van het sociaal overleg, want 'op deze manier maak je jezelf overbodig'. Over de zoektocht van de federale regering naar 1,1 miljard euro aan structurele maatregelen, wijst Van Eetvelt een verhoging van de btw af als 'nefast voor de economie'. Ook een minimumbelasting voor bedrijven is voor hem 'geen verstandige keuze'. De Unizo-topman vraagt de regering structurele maatregelen te nemen die doorwerken in de tijd. Van Eetvelt denkt daarbij aan de mogelijkheid om een vakantiedag te schrappen, wat zou overeenstemeen met een lastingverlaging van 0,5 procent. "Het is eenvoudig en het werkt, en niemand wordt er armer van", luidt het.(Belga/BO)