Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) vermoedt dat de Belgische groei met de juiste maatregelen makkelijk "een dik procent" hoger kan. Dat ons land de economie momenteel al ziet groeien, toont voor hem vooral "dat we het nog veel beter zouden kunnen doen". Indien we de index hervormen en "gaandeweg" de staat ontvetten, "dan heeft België een grote toekomst", zei De Gucht in De Zevende Dag op één.

Volgens de Belgische liberaal doet ons land het "nog redelijk goed", ondanks een "torenhoge" fiscale druk, het gebrek aan maatregelen om de arbeidsmarkt te versoepelen en slechte uitvoerprestaties. "Maar als we een aantal beslissingen zouden nemen die we echt moeten nemen, dan kan je gerust een groei hebben van een dik procent meer", vermoedt hij.

Concreet ziet De Gucht heil in een hervormde index en een gaandeweg "ontvette" staat. "De staat moet goedkoper gaan werken", oordeelt hij, verwijzend naar het structureel tekort van 8 à 10 miljard euro dat we nog steeds meetorsen. "Als we dat niet doen, zullen we altijd in de middenmoot blijven zitten."

Woensdag raakte bekend dat de Belgische economie na een negatief laatste kwartaal in 2011 opnieuw gegroeid is, welgeteld met 0,3 procent. Dat is beter dan de Nationale Bank aanvankelijk verwacht had. (Belga/SD)


Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) vermoedt dat de Belgische groei met de juiste maatregelen makkelijk "een dik procent" hoger kan. Dat ons land de economie momenteel al ziet groeien, toont voor hem vooral "dat we het nog veel beter zouden kunnen doen". Indien we de index hervormen en "gaandeweg" de staat ontvetten, "dan heeft België een grote toekomst", zei De Gucht in De Zevende Dag op één.Volgens de Belgische liberaal doet ons land het "nog redelijk goed", ondanks een "torenhoge" fiscale druk, het gebrek aan maatregelen om de arbeidsmarkt te versoepelen en slechte uitvoerprestaties. "Maar als we een aantal beslissingen zouden nemen die we echt moeten nemen, dan kan je gerust een groei hebben van een dik procent meer", vermoedt hij. Concreet ziet De Gucht heil in een hervormde index en een gaandeweg "ontvette" staat. "De staat moet goedkoper gaan werken", oordeelt hij, verwijzend naar het structureel tekort van 8 à 10 miljard euro dat we nog steeds meetorsen. "Als we dat niet doen, zullen we altijd in de middenmoot blijven zitten."Woensdag raakte bekend dat de Belgische economie na een negatief laatste kwartaal in 2011 opnieuw gegroeid is, welgeteld met 0,3 procent. Dat is beter dan de Nationale Bank aanvankelijk verwacht had. (Belga/SD)