Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De kaaimantaks is een vermogenswinstbelasting waarbij Belgen die hun vermogen verstoppen in offshoreconstructies in het buitenland een heffing moeten betalen. Het wetsontwerp is sinds vrijdag klaar en bevat enkele verrassingen: de belangrijkste is dat de taks geen 120 miljoen euro oplevert per jaar, zoals eerder gedacht, maar 460 miljoen euro.

60 miljard

De stijging is te verklaren doordat bij de regeringsonderhandelingen nog werd uitgegaan van heel ruwe schattingen. Nu blijkt uit onderzoek dat er veel meer geld verstopt zit in de offshoreconstructies. Het totaal wordt geraamd op ongeveer 60 miljard euro. Daarnaast worden ook de beroepsinkomsten in buitenlandse constructies belast, en dat zorgt voor een extra plus.

Zoals de kaaimantaks nu is uitgetekend, zal hij wel pas beginnen opbrengen vanaf volgend jaar. Voor de aankomende begrotingscontrole is dat slecht nieuws.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.De kaaimantaks is een vermogenswinstbelasting waarbij Belgen die hun vermogen verstoppen in offshoreconstructies in het buitenland een heffing moeten betalen. Het wetsontwerp is sinds vrijdag klaar en bevat enkele verrassingen: de belangrijkste is dat de taks geen 120 miljoen euro oplevert per jaar, zoals eerder gedacht, maar 460 miljoen euro. De stijging is te verklaren doordat bij de regeringsonderhandelingen nog werd uitgegaan van heel ruwe schattingen. Nu blijkt uit onderzoek dat er veel meer geld verstopt zit in de offshoreconstructies. Het totaal wordt geraamd op ongeveer 60 miljard euro. Daarnaast worden ook de beroepsinkomsten in buitenlandse constructies belast, en dat zorgt voor een extra plus. Zoals de kaaimantaks nu is uitgetekend, zal hij wel pas beginnen opbrengen vanaf volgend jaar. Voor de aankomende begrotingscontrole is dat slecht nieuws.(Belga/RR)