Juncker wil een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) in het leven roepen dat in 3 jaar tijd minstens 315 miljard euro mobiliseert. Het plan zou in diezelfde periode ook 1 miljoen nieuwe banen moeten opleveren.

"Europe is back in business", aldus Juncker in het Parlement in Straatsburg.

Het geplande fonds werkt als een hefboom. Vanuit de Europese begroting wordt 16 miljard euro naar een nieuw investeringsfonds doorgesluisd, de EIB draagt 5 miljard euro bij.

Het EFSI wordt uiteindelijk een garantiefonds, dat privé-investeerders moet overtuigen geld te pompen in concrete projecten. Op die manier zou er 315 miljard euro in de Europese economie terecht moeten komen. Een hefboomeffect van factor 15 met andere woorden.

'Geen vers geld'

"Er wordt geen nieuw geld in de Europese economie gepompt, er wordt 'slim gebruikgemaakt' van de bestaande middelen", zei Juncker in een toelichting. "Elke euro van programma's als Horizon 2020 of de Connecting Europe-faciliteit die in het fonds wordt gestopt, zal 15 euro opleveren voor dezelfde onderzoeks- en infrastructuurprojecten. We schuiven niet zomaar met geld, we maximaliseren zijn input."

De Commissie nodigt de lidstaten uit zelf ook geld in het EFSI-fonds te stoppen. Die bijdragen zullen niet meegenomen worden in de berekening van de schuldgraad en het begrotingstekort van de afzonderlijke lidstaten.

'Farce'

De belangrijkste fracties van het Europees parlement uiten zich gematigd positef over het investeringplan, maar de extreemrechtse en linkse fracties maken er brandhout van.

"Dit pakket bestaat slechts uit lege woorden," zei Dimitris Papadimoulis van Europees Unitair Links. "Er zit niet één euro aan vers geld in."

"Het is een farce, het is recyclage met een nieuw etiket. Het plan is zinloos, en bestaat uit hocus-pocus en abracadabra", liet Gerolf Annemans van Vlaams Belang optekenen. (Belga/Reuters/BO)

Juncker wil een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) in het leven roepen dat in 3 jaar tijd minstens 315 miljard euro mobiliseert. Het plan zou in diezelfde periode ook 1 miljoen nieuwe banen moeten opleveren."Europe is back in business", aldus Juncker in het Parlement in Straatsburg. Het geplande fonds werkt als een hefboom. Vanuit de Europese begroting wordt 16 miljard euro naar een nieuw investeringsfonds doorgesluisd, de EIB draagt 5 miljard euro bij.Het EFSI wordt uiteindelijk een garantiefonds, dat privé-investeerders moet overtuigen geld te pompen in concrete projecten. Op die manier zou er 315 miljard euro in de Europese economie terecht moeten komen. Een hefboomeffect van factor 15 met andere woorden. "Er wordt geen nieuw geld in de Europese economie gepompt, er wordt 'slim gebruikgemaakt' van de bestaande middelen", zei Juncker in een toelichting. "Elke euro van programma's als Horizon 2020 of de Connecting Europe-faciliteit die in het fonds wordt gestopt, zal 15 euro opleveren voor dezelfde onderzoeks- en infrastructuurprojecten. We schuiven niet zomaar met geld, we maximaliseren zijn input." De Commissie nodigt de lidstaten uit zelf ook geld in het EFSI-fonds te stoppen. Die bijdragen zullen niet meegenomen worden in de berekening van de schuldgraad en het begrotingstekort van de afzonderlijke lidstaten. De belangrijkste fracties van het Europees parlement uiten zich gematigd positef over het investeringplan, maar de extreemrechtse en linkse fracties maken er brandhout van."Dit pakket bestaat slechts uit lege woorden," zei Dimitris Papadimoulis van Europees Unitair Links. "Er zit niet één euro aan vers geld in." "Het is een farce, het is recyclage met een nieuw etiket. Het plan is zinloos, en bestaat uit hocus-pocus en abracadabra", liet Gerolf Annemans van Vlaams Belang optekenen. (Belga/Reuters/BO)