De expertengroep moest nagaan hoe de financiële sector opnieuw kan floreren in ons land. Luc Coene benadrukt dat de financiële sector alleen kan bloeien als de onderbouw goed en stevig is. En dat blijkt niet het geval voor de markt van de hypothecaire kredieten. In haar rapport zit de woonbonus op de schop om het financiële systeem veiliger te maken.

'Woonbonus niet noodzakelijk'

"Heel wat landen in Europa zijn door hun woonsector in de problemen gekomen. We moeten ervoor zorgen dat dit niet in België gebeurt," verduidelijkt Luc Coene. De leninglast voor de Belgische huishoudens ligt hoog. Ons land hoort volgens het rapport van de expertengroep tot de slechtste leerlingen van de klas. "Door een veel te gunstige fiscale aanmoediging gaan mensen te gemakkelijk huizen kopen," zegt Coene. "Dat is perfect te vergelijken met wat er is gebeurd in de zonnepanelensector. Ook daar is te veel gesubsidieerd. We moeten vermijden dat de prijzen van de woningmarkt te snel stijgen, daarna instorten en zo de hele economie ontwrichten. En dus zeggen wij in de expertengroep dat de woonbonus echt niet noodzakelijk is, zeker niet aan de huidige zeer lage rentestanden."

Zeepbel?

Van Overtveldt verdedigt het principe van de woonbonus. "We zien in Vlaanderen dat het intomen van het belastingvoordeel van de woonbonus betrekkelijk weinig impact heeft gehad op de vastgoedmarkt," zegt de minister van Financiën. Op de vastgoedmarkt blijven de huizenprijzen inderdaad voorlopig stijgen. "De vastgoedmarkt werkt nog behoorlijk, dus ik denk dat we moeten oppassen met maatregelen die dat fragiele evenwicht kunnen verstoren." Op die manier geeft Van Overtveldt aan dat hij de woonbonus voorlopig ongemoeid wil laten. Maar hij voegt er meteen aan toe dat hij waakzaam is voor een zeepbel in de vastgoedmarkt, die ons hard kan treffen en veel geld kan kosten.

Z-Talk Goossens bekijkt u zaterdagmorgen om 11 uur, in de weekendlus, of nu al hieronder

De expertengroep moest nagaan hoe de financiële sector opnieuw kan floreren in ons land. Luc Coene benadrukt dat de financiële sector alleen kan bloeien als de onderbouw goed en stevig is. En dat blijkt niet het geval voor de markt van de hypothecaire kredieten. In haar rapport zit de woonbonus op de schop om het financiële systeem veiliger te maken. "Heel wat landen in Europa zijn door hun woonsector in de problemen gekomen. We moeten ervoor zorgen dat dit niet in België gebeurt," verduidelijkt Luc Coene. De leninglast voor de Belgische huishoudens ligt hoog. Ons land hoort volgens het rapport van de expertengroep tot de slechtste leerlingen van de klas. "Door een veel te gunstige fiscale aanmoediging gaan mensen te gemakkelijk huizen kopen," zegt Coene. "Dat is perfect te vergelijken met wat er is gebeurd in de zonnepanelensector. Ook daar is te veel gesubsidieerd. We moeten vermijden dat de prijzen van de woningmarkt te snel stijgen, daarna instorten en zo de hele economie ontwrichten. En dus zeggen wij in de expertengroep dat de woonbonus echt niet noodzakelijk is, zeker niet aan de huidige zeer lage rentestanden."Van Overtveldt verdedigt het principe van de woonbonus. "We zien in Vlaanderen dat het intomen van het belastingvoordeel van de woonbonus betrekkelijk weinig impact heeft gehad op de vastgoedmarkt," zegt de minister van Financiën. Op de vastgoedmarkt blijven de huizenprijzen inderdaad voorlopig stijgen. "De vastgoedmarkt werkt nog behoorlijk, dus ik denk dat we moeten oppassen met maatregelen die dat fragiele evenwicht kunnen verstoren." Op die manier geeft Van Overtveldt aan dat hij de woonbonus voorlopig ongemoeid wil laten. Maar hij voegt er meteen aan toe dat hij waakzaam is voor een zeepbel in de vastgoedmarkt, die ons hard kan treffen en veel geld kan kosten.