De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil veel meer investeringen zien in de Europese Unie. Die investeringen zijn in de eerste plaats nodig om de woekerende werkloosheid binnen de Europes economie aan banden te leggen.

Werklozenstaat

'Er is zich stilaan een 29e lidstaat aan het vormen binnen de Europese Unie, een lidstaat van werklozen. Ik zou willen dat die 29e lidstaat opnieuw geïntegreerd wordt binnen de 28 andere en daar heb ik een investeringsplan voor," aldus Juncker in een toelichting dinsdag.

300 miljard

Juncker mikt voor de komende drie jaar op 300 miljard euro extra aan investeringen om de Europese economie brandstof te geven en op die manier de werkloosheid te bestrijden. Juncker wil met name 300 miljard publiek en privaat geld loswrikken voor investeringen in energienetwerken, vervoersinfrastructuur en digitale technologie. Het is de bedoeling dat het investeringsplan tegen februari 2015 vaste vorm krijgt.

Tegelijkertijd beloofde de christendemocraat oog te hebben voor de sociale dimensie van de eenheidsmarkt.

Geen uitbreiding van de EU

De kandidaat-voorzitter liet dinsdag ook verstaan dat hij de EU de komende vijf jaar niet wil uitbreiden. ''De EU moet een pauze inlassen om de resultaten die we als Europese Unie met 28 lidstaten hebben geboekt te verstevigen,'' luidde het.

Nieuwe voorzitter

Juncker werd dinsdagmiddag door het Europees Parlement in Straatsburg tot opvolger van José Manuel Barroso verkozen.

(AFP/Belga/BO)

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker wil veel meer investeringen zien in de Europese Unie. Die investeringen zijn in de eerste plaats nodig om de woekerende werkloosheid binnen de Europes economie aan banden te leggen.Werklozenstaat 'Er is zich stilaan een 29e lidstaat aan het vormen binnen de Europese Unie, een lidstaat van werklozen. Ik zou willen dat die 29e lidstaat opnieuw geïntegreerd wordt binnen de 28 andere en daar heb ik een investeringsplan voor," aldus Juncker in een toelichting dinsdag.300 miljardJuncker mikt voor de komende drie jaar op 300 miljard euro extra aan investeringen om de Europese economie brandstof te geven en op die manier de werkloosheid te bestrijden. Juncker wil met name 300 miljard publiek en privaat geld loswrikken voor investeringen in energienetwerken, vervoersinfrastructuur en digitale technologie. Het is de bedoeling dat het investeringsplan tegen februari 2015 vaste vorm krijgt.Tegelijkertijd beloofde de christendemocraat oog te hebben voor de sociale dimensie van de eenheidsmarkt. Geen uitbreiding van de EUDe kandidaat-voorzitter liet dinsdag ook verstaan dat hij de EU de komende vijf jaar niet wil uitbreiden. ''De EU moet een pauze inlassen om de resultaten die we als Europese Unie met 28 lidstaten hebben geboekt te verstevigen,'' luidde het.Nieuwe voorzitterJuncker werd dinsdagmiddag door het Europees Parlement in Straatsburg tot opvolger van José Manuel Barroso verkozen. (AFP/Belga/BO)