Galant wil volgens De Standaard jaarlijks een productiviteitswinst van vier procent, of over vijf jaar dus een efficiëntiewinst van ongeveer twintig procent. Nochtans bleek uit een benchmarkstudie van McKinsey recent nog dat een haalbare efficiëntiewinst 9 procent bedroeg.

Hoe de NMBS en Infrabel de besparingen - goed voor 663 miljoen euro - moeten realiseren, is aan de bedrijven zelf. In haar moderniseringsplan doet Galant wel suggesties, zoals ploegendienst invoeren in de herstelateliers, snoeien in de personeelsadministratie, sleutelen aan het personeelsstatuut en wieden in de filialen.

Ondanks de bezuinigingen op de middelen, zullen de spoorbedrijven een betere dienstverlening moeten garanderen. Galant eist een betere stiptheid, veiligheid en communicatie, en meer comfort voor de reiziger.

Schrappen van investeringen

Een groot deel van de besparingen moet ook komen uit het schrappen van investeringen. Al zijn de meerderheidspartijen het nog niet eens of en hoe de traditionele communautaire verdeelsleutel 60/40 tussen Vlaanderen en Wallonië toegepast moet worden.

Volgens Het Laatste Nieuws en De Morgen wil Galant echter vermijden dat die discussie het hele dossier zou blokkeren. Ze stelt daarom een nieuw investeringscomité met onafhankelijke experts voor om te oordelen welke werken eerst moeten worden aangevat. Die uitweg moet haar toelaten om de rest van haar plan nog voor het zomerreces goedgekeurd te krijgen binnen de regering, aldus nog de kranten.

(Belga/NS)

Galant wil volgens De Standaard jaarlijks een productiviteitswinst van vier procent, of over vijf jaar dus een efficiëntiewinst van ongeveer twintig procent. Nochtans bleek uit een benchmarkstudie van McKinsey recent nog dat een haalbare efficiëntiewinst 9 procent bedroeg. Hoe de NMBS en Infrabel de besparingen - goed voor 663 miljoen euro - moeten realiseren, is aan de bedrijven zelf. In haar moderniseringsplan doet Galant wel suggesties, zoals ploegendienst invoeren in de herstelateliers, snoeien in de personeelsadministratie, sleutelen aan het personeelsstatuut en wieden in de filialen. Ondanks de bezuinigingen op de middelen, zullen de spoorbedrijven een betere dienstverlening moeten garanderen. Galant eist een betere stiptheid, veiligheid en communicatie, en meer comfort voor de reiziger. Een groot deel van de besparingen moet ook komen uit het schrappen van investeringen. Al zijn de meerderheidspartijen het nog niet eens of en hoe de traditionele communautaire verdeelsleutel 60/40 tussen Vlaanderen en Wallonië toegepast moet worden. Volgens Het Laatste Nieuws en De Morgen wil Galant echter vermijden dat die discussie het hele dossier zou blokkeren. Ze stelt daarom een nieuw investeringscomité met onafhankelijke experts voor om te oordelen welke werken eerst moeten worden aangevat. Die uitweg moet haar toelaten om de rest van haar plan nog voor het zomerreces goedgekeurd te krijgen binnen de regering, aldus nog de kranten. (Belga/NS)