Om het pensioensysteem opnieuw op koers krijgen, lanceren Ivan Van de Cloot en Jean Hindriks van denktank Itinera Institute een nieuw concept.
Om het pensioensysteem opnieuw op koers krijgen, lanceren Ivan Van de Cloot en Jean Hindriks van denktank Itinera Institute een nieuw concept: een geleidelijke uitfasering van de loopbaan vanaf 60 tot 70 jaar. Ze introduceren daarbij het principe van het deeltijds pensioen, in plaats van de deeltijdse arbeid. Het ABVV heeft het voorstel al afgeschoten. In hun boek ‘Onze pensioenerfenis’ berekenden Van de Cloot en Hindriks dat het concept ‘iedereen aan het werk tot 65 jaar’ niet de oplossing betekent voor ons pensioensysteem. Ze leggen een aantal voorstellen op tafel om dat systeem opnieuw op koers te krijgen en tegelijkertijd de solidariteit tussen de generaties te behouden.
Evenwicht
Enkel een verhoging van de werkgelegenheidsgraad van ouderen, zonder uitstel van de wettelijke pensioenleeftijd, volstaat volgens Van de Cloot en Hindriks niet om het evenwicht tussen het aantal actieven en gepensioneerden te stabiliseren.
Het progressief verhogen van de pensioenleeftijd naar 70 jaar tegen 2050 zou evenmin volstaan, als de werkgelegenheidsgraad van ouderen niet verhoogt.
Om het evenwicht terug te herstellen, berekende het duo dat er een verhoging moet komen van de werkgelegenheid en een progressieve verlenging van de pensioenleeftijd. De oplossing hiervoor is volgens Hindriks de komende 40 jaar meer dan 33.000 jobs per jaar creëren – dat zijn er meer dan 100 per dag.
Een optie daarbij is de effectieve pensioenleeftijd per decennium met één jaar geleidelijk op te trekken tot 70 jaar tegen 2050. De tewerkstelling tussen 60 en 70 jaar is deeltijds en kan worden gecombineerd met deeltijds pensioen, luidt het.
“Asociaal en rechts”
Het ABVV heeft het plan van Itinera meteen afgeschoten als zijnde “asociaal” en “rechts”. “Itinera gebruikt titels en ‘wetenschap’ om aan puur rechtse ideologie te doen”, zegt de socialistische vakbond in een mededeling.
Itinera’s berekeningen houden volgens het ABVV geen rekening met de sociale praktijk: de pensioenleeftijd optrekken volstaat niet om werkgevers ertoe aan te zetten oudere werknemers langer aan het werk te houden of aan te werven. (Belga/KVDA)