Italiaanse regering vreest bankroet van Sicilië

© Reuters

De Italiaanse overheid vreest dat de regio Sicilië afstevent op een bankroet. Italiaans premier Mario Monti zet druk op de Siciliaanse gouverneur.

Het rommelt tussen de regionale overheid van Sicilië en de federale Italiaanse overheid. Raffaele Lombardo, gouverneur van de regio, had eerder al zijn ontslag aangekondigd, zonder dat evenwel officieel te bevestigen. Nu vreest Italiaans eerste minister Mario Monti echter voor een bankroet van Sicilië, en hij verhoogt de druk op de gouverneur om duidelijkheid te scheppen over de situatie. Dat melden de Italiaanse media.

Lombardo: ‘Nieuws over het bankroet van Sicilië is pure mediacampagne’

“Mario Monti maakt zich sterk zorgen over de mogelijkheid dat Sicilië failliet kan gaan door een gebrekkige begroting”, staat te lezen in een persbericht van de Italiaanse overheid, geciteerd door La Repubblica. “De oplossingen die kunnen aangereikt worden door de federale overheid, moeten rekening houden met de werking van de regionale overheid”, klinkt het.

Gouverneur Lombardo ontkent dan weer dat zijn regio in de moeilijkheden zit. “Ik heb de premier verzekerd dat Sicilië financieel duurzaam is”, aldus Lombardo. “Het nieuws dat we failliet zouden gaan, is gebaseerd op een mediacampagne louter gericht op het delegitimeren van Sicilië en werd duidelijk gevoed vanuit politieke lobby’s.”

Lombardo: ‘Ik zal Monti informeren over mijn ontslag’

In zijn persbericht maakte Lombardo ook duidelijk dat hij de details over zijn ontslag zou meedelen aan de Italiaanse premier. “Op die manier kunnen de kiezers een nieuwe regering en een nieuw parlement kiezen”, zegt hij. “In afwachting daarvan zal de huidige regering blijven functioneren”, verzekert hij.

Er wordt van uitgegaan dat de Italiaanse regering een commissaris naar Sicilië zal sturen. Dat is mogelijk zodra er “zware en herhaaldelijke fouten” gemaakt zijn. Die kan zich dan bezighouden met onder andere de Siciliaanse begroting.

Sicilië het Griekenland van Italië?

Italiaanse analisten noemen het zuidelijke eiland ondertussen al ‘een klein Griekenland’. Zij gaan ervan uit dat de bezorgdheid van Monti bewijst dat de vrees bestaat dat de financiële situatie van Sicilië die van het hele land kan ondermijnen.

De situatie in de regio is het gevolg van jaren slecht bestuur – malgoverno – en cliëntelisme. Sicilië zou een schuld opgebouwd hebben van vijf miljard euro en de begroting zou gebaseerd zijn op onbestaande inkomsten, volgens het Italiaanse Rekenhof. Volgens de begroting zou Sicilië bijvoorbeeld met een overschot zitten van 15 miljard euro, ruim voldoende om het verschil tussen inkomsten en uitgaven te dekken, maar dat bedrag zou niet kloppen.

Vorig jaar stegen de uitgaven met 1,5%, tot meer dan 19,5 miljard euro, terwijl de inkomsten daalden met maar liefst 13%, tot iets meer dan 15,5 miljard euro. Daardoor ontstond een tekort van bijna 4 miljard, aldus het regionale Rekenhof, dat de Siciliaanse overheid vorige maand al waarschuwde.

Regionale overheid: ‘Aanval op onze autonomie’

Het is de eerste keer dat een Italiaanse eerste minister zich direct moeit met de situatie in Sicilië. De regio wordt autonoom bestuurd door een eigen parlement, en is in zekere zin onafhankelijk van de rest van Italië. De interventie van Monti zet kwaad bloed op het eiland, vooral omdat Lombardo lid is van de politieke partij Movimento per l’Autonomia, die streeft naar autonomie voor Zuid-Italië.

“Een aanval op onze autonomie”, klinkt het bijgevolg ook bij vicegouverneur Massimo Russo. “Indien nodig, wenden we ons tot het Grondwettelijk Hof.” Viceparlementsvoorzitter Carmelo Briguglio sluit zich daarbij aan en spreekt van een “grondwettelijke misstap, die de fundamentele regels van de regionale autonomie en politieke democratie schendt.”

De Siciliaanse parlementsvoorzitter Francesco Cascio legt de schuld zelfs bij de federale overheid, die verantwoordelijk zou zijn voor de problemen waar de regio mee sukkelt, zoals de discrepantie tussen het aangegeven en het werkelijke overschot.

Om de gemoederen te bedaren staat op 24 juli alvast een onderhoud gepland tussen Mario Monti en de Siciliaanse regering. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content