‘ING werd huisbankier Vlaamse overheid door oneerlijke concurrentie’

© Image Globe

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop ING het contract als huisbankier van de Vlaamse overheid heeft afgesnoept van Dexia en KBC.

ING bood haar diensten aan de Vlaamse overheid aan met verlies en dat is volgens LDD-fractieleider Lode Vereeck een inbreuk op het mededingingsrecht en een vorm van “oneerlijke concurrentie”. Wie trouwens ‘abnormale’ prijzen aanrekent, gaat vaak beknibbelen op de kwaliteit, zo waarschuwt Vereeck.

Vorige week bracht LDD’er Vereeck aan het licht dat de Vlaamse overheid na 20 jaar haar huisbankiers Dexia en KBC inruilde voor het Nederlandse ING. Dat gebeurde na een aanbestedingsprocedure. Daarbij kwam ING als goedkoopste uit de bus en dus was de overheid verplicht om daarop in te gaan, zo verdedigde de Vlaamse regering de overstap.

Verlies

“Concurrentie moet spelen. Dat is op zich een goede zaak voor de Vlaamse belastingbetaler. Maar dat gaat niet op indien de Vlaamse regering zou kiezen voor een bank die met verlies werkt”, zegt Vereeck. Hij baseert zich daarbij op een uitspraak van Hedwig Van der Borght, secretaris-generaal van het departement Financiën en Begroting. Die zei vorige week: “Dexia en KBC konden niet tippen aan de voorwaarden van ING, dat zijn diensten met verlies aanbod. En dat mag de Nederlandse bank”.

Oneerlijke concurrentie

Vereeck trok na of die bewering wel klopte. Mocht ING haar diensten wel met verlies aanbieden? “Uit rechtspraak van het Hof van Cassatie blijkt dat de verkoop van diensten met verlies weliswaar wel geen overtreding is van het handelsrecht (het verbod op verkoop met verlies geldt niet voor immateriële diensten), maar wel van het mededingingsrecht. Verkopen met verlies is met andere woorden een vorm van oneerlijke concurrentie”.

Abnormale prijzen

Ook het aanbestedingsrecht zou een struikelblok kunnen zijn. Dat stelt dat men moet werken met ‘normale’ prijzen. “Abnormale prijzen leiden op termijn immers tot onaanvaardbaar kwaliteitsverlies. De overheid loopt met ‘abnormale’ prijzen het risico dat de aanbesteder gaat beknibbelen op kwaliteit”, aldus Vereeck.

Roofdierpraktijken

De LDD’er meent dat ING haar prijs extreem laag heeft gehouden om zo de andere spelers letterlijk uit de markt te prijzen. “Dergelijke roofdierpraktijken zijn oneerlijke concurrentie voor banken die het spel wel correct spelen. Indien ING verlies lijdt op de kassiers opdracht, dan verstoort de beslissing van de Vlaamse overheid de vrije marktwerking en brengt ze schade toe aan Dexia en KBC”, aldus Vereeck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content