Eind 2011 verloor Belfius het contract als huisbankier van de Vlaamse overheid en haar agentschappen aan ING. Bij een nieuwe aanbesteding in 2015 kwam ING opnieuw als winnaar uit de bus voor de periode 2016-2020. De beslissing raakte vorig jaar al bekend, maar nu is het contract ook officieel ondertekend.

Betere voorwaarden

Turtelboom toonde zich tevreden over de verlenging. "ING heeft bewezen dat de samenwerking goed verloopt", zei de minister. Het is een belangrijk contract, waar stevig om gevochten werd. "De voorwaarden zijn verbeterd. De kredietlijn werd opgetrokken van 3 naar 3,25 miljard euro, er gelden lagere rentevoeten en een aantal transactiekosten zijn volledig weggevallen", luidt het.

Ook Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, was opgetogen. "We zijn heel fier en trots", zei hij. "De voorbije jaren bouwden ING België en de Vlaamse overheid een uitstekende relatie op en we willen die samenwerking verder versterken."

Woonleningen

Turtelboom maakte van de gelegenheid gebruik om Vandenberghe, ook voorzitter van bankenfederatie Febelfin, nog aan te spreken over de woonleningen. De minister bekijkt de mogelijkheden om lenen gemakkelijker te maken, met name door de vereiste 20 procent inbreng van eigen middelen te verkleinen.

De minister wil daarom met Vandenberghe samenzitten over een voorstel van de Confederatie Bouw om het toekomstige rendement van energiebesparende investeringen al te laten meetellen als eigen middelen. Zo zouden jonge gezinnen met weinig kapitaal meer ademruimte krijgen. (Belga/NS)

Eind 2011 verloor Belfius het contract als huisbankier van de Vlaamse overheid en haar agentschappen aan ING. Bij een nieuwe aanbesteding in 2015 kwam ING opnieuw als winnaar uit de bus voor de periode 2016-2020. De beslissing raakte vorig jaar al bekend, maar nu is het contract ook officieel ondertekend. Turtelboom toonde zich tevreden over de verlenging. "ING heeft bewezen dat de samenwerking goed verloopt", zei de minister. Het is een belangrijk contract, waar stevig om gevochten werd. "De voorwaarden zijn verbeterd. De kredietlijn werd opgetrokken van 3 naar 3,25 miljard euro, er gelden lagere rentevoeten en een aantal transactiekosten zijn volledig weggevallen", luidt het. Ook Rik Vandenberghe, de CEO van ING België, was opgetogen. "We zijn heel fier en trots", zei hij. "De voorbije jaren bouwden ING België en de Vlaamse overheid een uitstekende relatie op en we willen die samenwerking verder versterken." Turtelboom maakte van de gelegenheid gebruik om Vandenberghe, ook voorzitter van bankenfederatie Febelfin, nog aan te spreken over de woonleningen. De minister bekijkt de mogelijkheden om lenen gemakkelijker te maken, met name door de vereiste 20 procent inbreng van eigen middelen te verkleinen. De minister wil daarom met Vandenberghe samenzitten over een voorstel van de Confederatie Bouw om het toekomstige rendement van energiebesparende investeringen al te laten meetellen als eigen middelen. Zo zouden jonge gezinnen met weinig kapitaal meer ademruimte krijgen. (Belga/NS)