Eind juni 2009 stond er 172,5 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Vanaf dat moment begonnen de Belgen, zonder het zelf te weten, steeds meer geld toe te steken aan hun spaarboekjes. Het inflatiecijfer van juni 2010, dat de prijsstijgingen over de twaalf voorgaande maanden weerspiegelt, lag voor het eerst sinds de kredietcrisis hoger dan de gemiddelde vergoeding die de spaarders over die periode opstreken, berekende De Tijd op basis van cijfers van de Nationale Bank en het Planbureau.

De daaropvolgende twee jaar zetten de Belgen nog eens 45,9

miljard euro extra op hun spaarrekeningen. Het verschil tussen de

intresten op het spaarboekje en de prijsstijgingen werd maand na maand groter. "De Belgische banken beloonden hun klanten door circa 8,9 miljardeuro intresten op de 'wachtrekeningen' bij te storten. We gaan er gemakshalve van uit dat de banken de verschuldigde basisrente en getrouwheidspremie voor dit jaar al pro rata toekenden. De Belgen komen 3,1 miljard euro tekort om met hun spaargeld hetzelfde te kunnen kopen als in juni 2009, of op een ander tijdstip, wanneer ze het geld later aan de banken toevertrouwden", aldus De Tijd. (Belga)

Eind juni 2009 stond er 172,5 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Vanaf dat moment begonnen de Belgen, zonder het zelf te weten, steeds meer geld toe te steken aan hun spaarboekjes. Het inflatiecijfer van juni 2010, dat de prijsstijgingen over de twaalf voorgaande maanden weerspiegelt, lag voor het eerst sinds de kredietcrisis hoger dan de gemiddelde vergoeding die de spaarders over die periode opstreken, berekende De Tijd op basis van cijfers van de Nationale Bank en het Planbureau. De daaropvolgende twee jaar zetten de Belgen nog eens 45,9 miljard euro extra op hun spaarrekeningen. Het verschil tussen de intresten op het spaarboekje en de prijsstijgingen werd maand na maand groter. "De Belgische banken beloonden hun klanten door circa 8,9 miljardeuro intresten op de 'wachtrekeningen' bij te storten. We gaan er gemakshalve van uit dat de banken de verschuldigde basisrente en getrouwheidspremie voor dit jaar al pro rata toekenden. De Belgen komen 3,1 miljard euro tekort om met hun spaargeld hetzelfde te kunnen kopen als in juni 2009, of op een ander tijdstip, wanneer ze het geld later aan de banken toevertrouwden", aldus De Tijd. (Belga)