"Er is door het beleid veel te veel aandacht geschonken aan de prijs van geneesmiddelen. Als de prijs onder controle is, dan is het probleem zogenaamd opgelost. Maar er is jammer genoeg heel wat over-medicatie. Patiënten hebben daar helemaal geen baat bij. Het gaat over een lange lijst van geneesmiddelen, maar vooral over antibiotica, de behandeling van ADHD, antidepressiva, cholesterolverlagers. Je moet ervoor zorgen dat artsen de richtlijnen rond het voorschrijven van medicatie beter volgen," luidt het pleidooi van Annemans. Op die manier komt er geld vrij om andere, innovatieve geneesmiddelen terug te betalen.

"Het zal u verbazen," zegt Leo Neels, de voormalige baas van de sectorvereniging van de farmaceutische industrie pharma.be, "wij hebben daar in 2006 met de sector zélf voor gepleit. Maar hiervoor was totaal geen media-aandacht noch enige consideratie van de politiek." Hij begrijpt niet waarom de anticonceptiepil en de cardio-aspirine gratis werden gemaakt. "Dat was een nutteloze belasting van het budget van de ziekteverzekering. " Voor hem staat het buiten kijf dat de huidige financiering van de gezondheidszorg niet vol te houden is.

Z-Talk Goossens: vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.

"Er is door het beleid veel te veel aandacht geschonken aan de prijs van geneesmiddelen. Als de prijs onder controle is, dan is het probleem zogenaamd opgelost. Maar er is jammer genoeg heel wat over-medicatie. Patiënten hebben daar helemaal geen baat bij. Het gaat over een lange lijst van geneesmiddelen, maar vooral over antibiotica, de behandeling van ADHD, antidepressiva, cholesterolverlagers. Je moet ervoor zorgen dat artsen de richtlijnen rond het voorschrijven van medicatie beter volgen," luidt het pleidooi van Annemans. Op die manier komt er geld vrij om andere, innovatieve geneesmiddelen terug te betalen. "Het zal u verbazen," zegt Leo Neels, de voormalige baas van de sectorvereniging van de farmaceutische industrie pharma.be, "wij hebben daar in 2006 met de sector zélf voor gepleit. Maar hiervoor was totaal geen media-aandacht noch enige consideratie van de politiek." Hij begrijpt niet waarom de anticonceptiepil en de cardio-aspirine gratis werden gemaakt. "Dat was een nutteloze belasting van het budget van de ziekteverzekering. " Voor hem staat het buiten kijf dat de huidige financiering van de gezondheidszorg niet vol te houden is. Z-Talk Goossens: vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z.