IMF wil Oekraïne redden met miljardenplan

© reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schiet Kiev ter hulp met een reddingspakket van 14 tot 18 miljard dollar (10 tot 13 miljard euro). Dat meldt de gedelegeerde van de missie van het Internationaal Monetair Fonds in Oekraïne, Nikolaj Georgijev.

Georgijev zei donderdag op een persconferentie in de Oekraïense hoofdstad dat de ‘internationale gemeenschap’ bereid is in de loop van de volgende twee jaar ongeveer 27 miljard dollar aan leningen voor het met bankroet bedreigde land toe te staan.

Aan de finaciële hulp van het IMF zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo worden er ‘structurele hervormingen’ opgelegd en moeten de energieprijzen worden verhoogd. Aan die laatste voorwaarde heeft het prowesterse interim-regime in Kiev al voldaan: de gasprijzen zijn met de helft verhoogd.

Voorts moet Oekraïne het begrotingstekort terugdringen, brandstofsubsidies verlagen en een meer flexibele wisselkoers voor de Oekraïense hryvna hanteren.

IMF-directeur Christine Lagarde liet onlangs al weten snel een akkoord met de nieuwe machthebbers in Kiev te kunnen sluiten. Het IMF gaf aan dat het bestuur van het fonds naar verwachting in april een definitief besluit zal nemen over het steunpakket voor Oekraïne. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content