De groei van de internationale economie valt dit jaar nog zwakker uit dan eerder al werd gedacht. Dit komt vooral doordat de groei in belangrijke opkomende landen is teruggevallen, zo voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De tegenvallende groei in bijvoorbeeld China komt bovenop de recessie in de eurozone, die heviger is dan eerder werd voorspeld. Daarnaast wordt de groei in de Verenigde Staten gedrukt door de bezuinigingen en hogere belastingen die daar dit jaar zijn ingevoerd. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,1 procent groeit. In april werd nog uitgegaan van een vooruitgang met 3,3 procent. Volgens de nieuwste raming komt de groei uit op hetzelfde, historisch gezien lage peil als in 2012. Voor bijna alle grote economieën werden de prognoses versomberd.

'Risico's voor economische groei zijn gegroeid'

Voor de eurozone wordt nu uitgegaan van een krimp met 0,6 procent in 2013, net zoals in 2012. Voor volgend jaar wordt een bescheiden herstel voorzien, dat moet uitmonden in een groei met bijna 1 procent. De Amerikaanse economie groei dit jaar naar verwachting met 1,7 procent. In China komt de economische groei volgens het IMF uit op 7,8 procent.

De risico's voor de economische groei zijn volgens het IMF gegroeid. Het fonds maakt zich daarbij vooral zorgen over de opkomende
economieën. De vraag wordt daar getemperd doordat overheden proberen de sterk gegroeide kredietverlening aan banden te leggen. Daarnaast zien
de opkomende landen kapitaal naar het buitenland vloeien, mede door het naderende einde van het economische stimuleringsbeleid van de Verenigde Staten.

'Bezuinigingen matigen'

Het IMF roept de rijkere landen nogmaals op hun bezuinigingen te matigen. Maatregelen die de economische groei ondersteunen moeten daarbij hand in hand gaan met betrouwbare plannen om de overheidsfinanciën op langere termijn op orde te brengen. In Europa moeten de problemen in de bankensector overtuigend worden aangepakt, onder meer via de oprichting van de Europese bankenunie. (Belga/SD)


De groei van de internationale economie valt dit jaar nog zwakker uit dan eerder al werd gedacht. Dit komt vooral doordat de groei in belangrijke opkomende landen is teruggevallen, zo voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De tegenvallende groei in bijvoorbeeld China komt bovenop de recessie in de eurozone, die heviger is dan eerder werd voorspeld. Daarnaast wordt de groei in de Verenigde Staten gedrukt door de bezuinigingen en hogere belastingen die daar dit jaar zijn ingevoerd. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 3,1 procent groeit. In april werd nog uitgegaan van een vooruitgang met 3,3 procent. Volgens de nieuwste raming komt de groei uit op hetzelfde, historisch gezien lage peil als in 2012. Voor bijna alle grote economieën werden de prognoses versomberd.'Risico's voor economische groei zijn gegroeid'Voor de eurozone wordt nu uitgegaan van een krimp met 0,6 procent in 2013, net zoals in 2012. Voor volgend jaar wordt een bescheiden herstel voorzien, dat moet uitmonden in een groei met bijna 1 procent. De Amerikaanse economie groei dit jaar naar verwachting met 1,7 procent. In China komt de economische groei volgens het IMF uit op 7,8 procent. De risico's voor de economische groei zijn volgens het IMF gegroeid. Het fonds maakt zich daarbij vooral zorgen over de opkomende economieën. De vraag wordt daar getemperd doordat overheden proberen de sterk gegroeide kredietverlening aan banden te leggen. Daarnaast zien de opkomende landen kapitaal naar het buitenland vloeien, mede door het naderende einde van het economische stimuleringsbeleid van de Verenigde Staten.'Bezuinigingen matigen'Het IMF roept de rijkere landen nogmaals op hun bezuinigingen te matigen. Maatregelen die de economische groei ondersteunen moeten daarbij hand in hand gaan met betrouwbare plannen om de overheidsfinanciën op langere termijn op orde te brengen. In Europa moeten de problemen in de bankensector overtuigend worden aangepakt, onder meer via de oprichting van de Europese bankenunie. (Belga/SD)