IMF maakt 770 miljoen euro vrij voor Ierland

26/09/13 om 02:38 - Bijgewerkt om 02:38

Bron: Trends

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 770 miljoen euro vrijgemaakt voor Ierland, in het kader van het internationaal noodplan dat op het einde van dit jaar afloopt.

IMF maakt 770 miljoen euro vrij voor Ierland

© Reuters

Ierland vroeg Europa om hulp na de bankencrisis en de ineenstorting van de huizenmarkt en kreeg in december 2010 85 miljard euro noodhulp, als het zich zou houden aan draconische besparingsmaatregelen.

Recessie voorbij

Ierland onderhandelt momenteel met de trojka om het noodplan op een zachte manier af te ronden. Het nieuwe bedrag dat Ierland van het IMF zal ontvangen, komt er na een bevredigende audit, aldus IMF in een persbericht.

Het land is na drie semesters uit de recessie geklommen. Tussen maart en april groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het IMF verklaart in het persbericht wel dat de werkloosheidsgraad in het land hoog blijft (13,4 procent van de actieve bevolking), hoewel de werkloosheid wel gedaald is sinds het begin van 2012 (15 pct).

Banken maken weer winst

Ook de begroting van Ierland gaat de goede kant op, aldus het IMF, met een tekort van 6,8 procent van het bbp en een overheidsschuld van 123 procent. Bovendien worden de banken "geleidelijk aan" opnieuw winstgevend, ook al heeft de bank nog 26,5 procent slechte leningen.

Naast Ierland hebben ook Portugal, Griekenland en Cyprus noodhulp gekregen van het IMF. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners