Ierland vroeg Europa om hulp na de bankencrisis en de ineenstorting van de huizenmarkt en kreeg in december 2010 85 miljard euro noodhulp, als het zich zou houden aan draconische besparingsmaatregelen.

Recessie voorbij

Ierland onderhandelt momenteel met de trojka om het noodplan op een zachte manier af te ronden. Het nieuwe bedrag dat Ierland van het IMF zal ontvangen, komt er na een bevredigende audit, aldus IMF in een persbericht.

Het land is na drie semesters uit de recessie geklommen. Tussen maart en april groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het IMF verklaart in het persbericht wel dat de werkloosheidsgraad in het land hoog blijft (13,4 procent van de actieve bevolking), hoewel de werkloosheid wel gedaald is sinds het begin van 2012 (15 pct).

Banken maken weer winst

Ook de begroting van Ierland gaat de goede kant op, aldus het IMF, met een tekort van 6,8 procent van het bbp en een overheidsschuld van 123 procent. Bovendien worden de banken "geleidelijk aan" opnieuw winstgevend, ook al heeft de bank nog 26,5 procent slechte leningen.

Naast Ierland hebben ook Portugal, Griekenland en Cyprus noodhulp gekregen van het IMF. (Belga/TV)

Ierland vroeg Europa om hulp na de bankencrisis en de ineenstorting van de huizenmarkt en kreeg in december 2010 85 miljard euro noodhulp, als het zich zou houden aan draconische besparingsmaatregelen.Recessie voorbij Ierland onderhandelt momenteel met de trojka om het noodplan op een zachte manier af te ronden. Het nieuwe bedrag dat Ierland van het IMF zal ontvangen, komt er na een bevredigende audit, aldus IMF in een persbericht. Het land is na drie semesters uit de recessie geklommen. Tussen maart en april groeide het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het IMF verklaart in het persbericht wel dat de werkloosheidsgraad in het land hoog blijft (13,4 procent van de actieve bevolking), hoewel de werkloosheid wel gedaald is sinds het begin van 2012 (15 pct).Banken maken weer winst Ook de begroting van Ierland gaat de goede kant op, aldus het IMF, met een tekort van 6,8 procent van het bbp en een overheidsschuld van 123 procent. Bovendien worden de banken "geleidelijk aan" opnieuw winstgevend, ook al heeft de bank nog 26,5 procent slechte leningen. Naast Ierland hebben ook Portugal, Griekenland en Cyprus noodhulp gekregen van het IMF. (Belga/TV)