Voor 2019 houdt het IMF rekening met een wereldwijde groei van 3,3 procent groei. Dat is 0,2 procentpunt minder dan het IMF in januari op mikte. Voor tal van landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, en ook de eurozone en Latijns-Amerika, zijn de voorspellingen naar beneden bijgesteld. Idem voor België.

Maar het IMF benadrukt geen nieuwe recessie te verwachten. Waarschijnlijk vindt er in de tweede helft van dit jaar zelfs weer een lichte groeiversnelling plaats, staat in het recente rapport. Het IMF wijst er onder meer op dat het einde van de handelsoorlog in zicht lijkt. Daarnaast hebben diverse centrale banken onlangs besloten om hun stimulering voorlopig niet verder terug te schroeven. Dit zorgt ervoor dat de mondiale prognose voor 2020 gehandhaafd kan blijven op 3,6 procent groei. Dat is overigens het groeicijfer dat in 2018 gerealiseerd werd.

De verschillen tussen landen zijn wel groot. Zoals het er nu naar uitziet, vinden voornamelijk opkomende markten volgend jaar de weg terug omhoog. Ook Duitsland en Italië zullen het volgens het IMF in 2020 weer beter doen, terwijl er in de Verenigde Staten als gevolg van eerder gewijzigde belastingregels juist op een aanhoudende vertraging van de economie wordt gerekend. In China zakt de groei dan waarschijnlijk eveneens weer een stapje verder terug.

Volgens het IMF heeft de groeivertraging betrekking op 70 procent van de wereldeconomie. Voor de VS verwacht de VN-organisatie dit jaar voortaan 2,3 procent groei, of een daling met 0,2 procentpunt tegenover de prognose in januari, toen het IMF een kleinere update van cijfers publiceerde. De eurozone zou een half procentpunt groei verliezen om te landen op 0,8 procent. Vooral herwerkte cijfers voor Duitsland en Italië wegen hier door. De prognose daalt er een half punt tot respectievelijk 0,8 en 0,1 procent.

Het Verenigd Koninkrijk ziet de prognose dalen van 1,5 naar 1,2 procent. Dat is overigens het cijfer bij een geordende brexit. Het IMF waarschuwt dan ook voor een zware schok voor de Britse economie bij een 'no-deal brexit'. In het eerste jaar na zo'n Brexit zou er een vermageringskuur van 1,4 procent optreden.

Ook de Belgische cijfers zijn bijgeknipt ten opzichte van de cijfers van oktober vorig jaar. De groeiverwachting voor dit jaar gaat van 1,5 naar 1,3 procent. De Nationale Bank verwachtte hier veeleer 1,4 procent, het Planbureau gaat uit van 1,3 procent.

Voor 2019 houdt het IMF rekening met een wereldwijde groei van 3,3 procent groei. Dat is 0,2 procentpunt minder dan het IMF in januari op mikte. Voor tal van landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, en ook de eurozone en Latijns-Amerika, zijn de voorspellingen naar beneden bijgesteld. Idem voor België.Maar het IMF benadrukt geen nieuwe recessie te verwachten. Waarschijnlijk vindt er in de tweede helft van dit jaar zelfs weer een lichte groeiversnelling plaats, staat in het recente rapport. Het IMF wijst er onder meer op dat het einde van de handelsoorlog in zicht lijkt. Daarnaast hebben diverse centrale banken onlangs besloten om hun stimulering voorlopig niet verder terug te schroeven. Dit zorgt ervoor dat de mondiale prognose voor 2020 gehandhaafd kan blijven op 3,6 procent groei. Dat is overigens het groeicijfer dat in 2018 gerealiseerd werd. De verschillen tussen landen zijn wel groot. Zoals het er nu naar uitziet, vinden voornamelijk opkomende markten volgend jaar de weg terug omhoog. Ook Duitsland en Italië zullen het volgens het IMF in 2020 weer beter doen, terwijl er in de Verenigde Staten als gevolg van eerder gewijzigde belastingregels juist op een aanhoudende vertraging van de economie wordt gerekend. In China zakt de groei dan waarschijnlijk eveneens weer een stapje verder terug.Volgens het IMF heeft de groeivertraging betrekking op 70 procent van de wereldeconomie. Voor de VS verwacht de VN-organisatie dit jaar voortaan 2,3 procent groei, of een daling met 0,2 procentpunt tegenover de prognose in januari, toen het IMF een kleinere update van cijfers publiceerde. De eurozone zou een half procentpunt groei verliezen om te landen op 0,8 procent. Vooral herwerkte cijfers voor Duitsland en Italië wegen hier door. De prognose daalt er een half punt tot respectievelijk 0,8 en 0,1 procent. Het Verenigd Koninkrijk ziet de prognose dalen van 1,5 naar 1,2 procent. Dat is overigens het cijfer bij een geordende brexit. Het IMF waarschuwt dan ook voor een zware schok voor de Britse economie bij een 'no-deal brexit'. In het eerste jaar na zo'n Brexit zou er een vermageringskuur van 1,4 procent optreden. Ook de Belgische cijfers zijn bijgeknipt ten opzichte van de cijfers van oktober vorig jaar. De groeiverwachting voor dit jaar gaat van 1,5 naar 1,3 procent. De Nationale Bank verwachtte hier veeleer 1,4 procent, het Planbureau gaat uit van 1,3 procent.