Volgens het IMF blijven de ontwikkelingen in Griekenland een risico vormen voor de eurozone. In een rapport over de muntunie stelt de instelling dat de autoriteiten de omvang van de Griekse bedreigingen niet mogen onderschatten.

Toch blijft het IMF realitief optimistsch over de monetaire unie. De eurozone is evenwichtiger dan in de afgelopen jaren, klinkt het in het rapport. Maar de instelling waarschuwt tegelijk voor de blootstellingen aan kwetsbaarheden. Volgens het IMF moeten alle middelen aangesproken worden om de besmettingsrisico's uit Griekenland binnen de perken te houden. Daarnaast benadrukt het rapport dat de Europese beveiligingsmechanismes blijvend moeten verbeteren.

Onderhandelingen donderdag

Gisteren zijn de eerste onderhandelaars van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangekomen in Griekenland. Normaal gingen de onderhandelingen vandaag van start, maar die zijn uitgesteld omdat enkele vertegenwoordigers van het IMF nog moeten arriveren. Dat heeft de regeringswoordvoerster Olga Gerovasili laten weten. De officiële onderhandelingen starten donderdag.

Desalniettemin blijven de onderhandelaars niet stilzitten. "De eerste voorgesprekken zijn al van start gegaan. Het werk is dus al begonnen", aldus de woorvoerster.

Gerovasili benadrukt dat er geen reden is voor de vertraging. "De geldschieters bepalen wanneer de gesprekken van start gaan." (NS)

Volgens het IMF blijven de ontwikkelingen in Griekenland een risico vormen voor de eurozone. In een rapport over de muntunie stelt de instelling dat de autoriteiten de omvang van de Griekse bedreigingen niet mogen onderschatten. Toch blijft het IMF realitief optimistsch over de monetaire unie. De eurozone is evenwichtiger dan in de afgelopen jaren, klinkt het in het rapport. Maar de instelling waarschuwt tegelijk voor de blootstellingen aan kwetsbaarheden. Volgens het IMF moeten alle middelen aangesproken worden om de besmettingsrisico's uit Griekenland binnen de perken te houden. Daarnaast benadrukt het rapport dat de Europese beveiligingsmechanismes blijvend moeten verbeteren. Gisteren zijn de eerste onderhandelaars van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangekomen in Griekenland. Normaal gingen de onderhandelingen vandaag van start, maar die zijn uitgesteld omdat enkele vertegenwoordigers van het IMF nog moeten arriveren. Dat heeft de regeringswoordvoerster Olga Gerovasili laten weten. De officiële onderhandelingen starten donderdag. Desalniettemin blijven de onderhandelaars niet stilzitten. "De eerste voorgesprekken zijn al van start gegaan. Het werk is dus al begonnen", aldus de woorvoerster. Gerovasili benadrukt dat er geen reden is voor de vertraging. "De geldschieters bepalen wanneer de gesprekken van start gaan." (NS)