IMEC is 30 jaar geleden ontstaan als een spin-off van de KU Leuven, met steun vanuit Vlaanderen. Die steun bedraagt ruim 11 procent van het O&O-budget van de Vlaamse regering inzake gericht industrieel onderzoek.

In het Vlaamse KMO-landschap worden regelmatig vragen gesteld over de economische return van het onderzoeksinstituut. Dat werkt samen met de groten der aarde, zoals Intel of Samsung. Maar veel lokale productie is er tot nu toe niet uit voortgekomen. Bovendien vinden heel wat KMO's het instituut te hoogdrempelig en zelfs concurrentieverstorend. Dat is niet wat ze verwachten van een instelling die zoveel Vlaams geld opslorpt.

Luc Van den Hove verdedigt zich: "Dat kmo's ons niet gemakkelijk vinden heeft te maken met het feit dat wij heel complexe producten maken. Wij hebben in de afgelopen 30 jaar samenwerkingen opgezet met 500 kmo's en niet alleen in het Leuvense. De bedoeling is om dat in de toekomst nog meer te doen. Zo zijn we naar samenwerking aan het zoeken in de gezondheidszorg met bijvoorbeeld het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Janssen Pharmaceutica en GSK voor het maken van hoogtechnologische producten met nanotechnologie."

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link

IMEC is 30 jaar geleden ontstaan als een spin-off van de KU Leuven, met steun vanuit Vlaanderen. Die steun bedraagt ruim 11 procent van het O&O-budget van de Vlaamse regering inzake gericht industrieel onderzoek. In het Vlaamse KMO-landschap worden regelmatig vragen gesteld over de economische return van het onderzoeksinstituut. Dat werkt samen met de groten der aarde, zoals Intel of Samsung. Maar veel lokale productie is er tot nu toe niet uit voortgekomen. Bovendien vinden heel wat KMO's het instituut te hoogdrempelig en zelfs concurrentieverstorend. Dat is niet wat ze verwachten van een instelling die zoveel Vlaams geld opslorpt. Luc Van den Hove verdedigt zich: "Dat kmo's ons niet gemakkelijk vinden heeft te maken met het feit dat wij heel complexe producten maken. Wij hebben in de afgelopen 30 jaar samenwerkingen opgezet met 500 kmo's en niet alleen in het Leuvense. De bedoeling is om dat in de toekomst nog meer te doen. Zo zijn we naar samenwerking aan het zoeken in de gezondheidszorg met bijvoorbeeld het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, Janssen Pharmaceutica en GSK voor het maken van hoogtechnologische producten met nanotechnologie." Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link