België verbeterde dan wel zijn positie en staat nu op 17, Nederland en Duitsland bekleden positie 4 en 5. "De regering-Michel zou de ambitie moeten hebben om in de top vijf te zitten. Hoe dat realiseren? Onze arbeidsmarkt moet flexibel worden, zonder te raken aan de koopkracht. Er is nog heel wat werk aan de winkel bij onze instellingen. Bekijk het Eandis-verhaal - ik heb het niet over de Chinezen - met zoveel verschillende afdelingen, die er blijkbaar niet in slagen om te fuseren. De negentien gemeenten in Brussel en de twee onderwijsnetten zijn van hetzelfde laken een pak. De versnippering is enorm. Ook een land heeft klanten en aandeelhouders, net zoals een bedrijf. De klant zijn de burgers en de bedrijven, de aandeelhouder is de belastingbetaler."

Van Doorselaere benadrukt dat er een evenwicht moet bestaan tussen welvaart creëren en welvaart herverdelen, waarbij werkgevers en vakbonden het land mee bouwen in een overlegmodel. "En daar mis ik een lange termijnplan, dat regeringen overstijgt. Zoals Nederland, Zwitserland en Noorwegen dat kunnen. We hebben geen masterplan. De voorspelbaarheid van zo'n plan is belangrijk. Want als het voorspelbaar en transparant is, dan durven mensen risico's nemen."

Z-Talk Goossens met Ignace Van Doorselaere vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

België verbeterde dan wel zijn positie en staat nu op 17, Nederland en Duitsland bekleden positie 4 en 5. "De regering-Michel zou de ambitie moeten hebben om in de top vijf te zitten. Hoe dat realiseren? Onze arbeidsmarkt moet flexibel worden, zonder te raken aan de koopkracht. Er is nog heel wat werk aan de winkel bij onze instellingen. Bekijk het Eandis-verhaal - ik heb het niet over de Chinezen - met zoveel verschillende afdelingen, die er blijkbaar niet in slagen om te fuseren. De negentien gemeenten in Brussel en de twee onderwijsnetten zijn van hetzelfde laken een pak. De versnippering is enorm. Ook een land heeft klanten en aandeelhouders, net zoals een bedrijf. De klant zijn de burgers en de bedrijven, de aandeelhouder is de belastingbetaler." Van Doorselaere benadrukt dat er een evenwicht moet bestaan tussen welvaart creëren en welvaart herverdelen, waarbij werkgevers en vakbonden het land mee bouwen in een overlegmodel. "En daar mis ik een lange termijnplan, dat regeringen overstijgt. Zoals Nederland, Zwitserland en Noorwegen dat kunnen. We hebben geen masterplan. De voorspelbaarheid van zo'n plan is belangrijk. Want als het voorspelbaar en transparant is, dan durven mensen risico's nemen."Z-Talk Goossens met Ignace Van Doorselaere vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder: