De Duitse bondskanselier Angela Merkel dringt er bij Griekenland en haar schuldeisers vrijdag nog eens op aan zo snel mogelijk een Griekse deal uit de brand te redden.

Het verzoek van Merkel komt er nadat de onderhandelingen over de Griekse financiën voor de zoveelste keer in het slop zijn geraakt. Dat bleek nog maar een keer toen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdagavond na vruchteloos overleg de onderhandelingstafel in Brussel had verlaten.

Grieks optimisme

Ondanks een naderende deadline laten de Grieken zich niet uit hun lood slaan, getuige een Griekse minister die vrijdag laat verstaan dat hij hoopvol gestemd is dat er op donderdag 18 juni een overeenkomst wordt bereikt tussen Griekenland en zijn schuldeisers.

Ondanks de waarschuwingen voor een dreigende default geeft de Griekse premier Alexis Tsipras alvast geen tekenen van alarm. Na het vruchteloze overleg donderdag in Brussel, repte de premier zich naar huis om een openluchtconcert ter ere van de heropstart van de Griekse openbare omroep ERT te vieren. Precies twee jaar geleden trok de regering van voormalig premier Antonis Samaras de stekker uit de openbare omroep, wat alle 2.600 werknemers hun baan heeft gekost.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, beklemtoont vrijdag dat de bal in het Griekse kamp ligt.

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, herhaalt op zijn beurt dat hij 'ernstige voorstellen tot hervorming' verwacht.

Geen deal zonder het IMF

Volgens Dijsselbloem hebben de onderhandelingen met geldschieters geen zin, zolang de Griekse regering niet bereid is tot het nemen van moeilijke maatregelen. "We hebben bij herhaling uitgelegd hoe weinig tijd er nog is voor de Grieken." Athene kan volgens hem niet anders dan moeilijke maatregelen nemen, ook als die onpopulair zijn. "Dat is elke keer weer het punt waar we op terugkomen,'' aldus Dijsselbloem. Toch blijft de voorzitter van de eurogroep vrij hoopvol gestemd. Dijsselbloem is er namelijk zeker van dat het IMF nog steeds bereid is tot onderhandelen, ook al verlieten ze donderdag de onderhandelingstafel. Dat moet wel, want zonder het IMF is geen deal mogelijk. "Het IMF is nodig voor de financiering," benadrukt de Nederlandse minister.

'Waar een wil is is een weg'

Ook Merkel houdt de moed erin: "Waar een wil is is een weg, maar de wil moet bij alle partijen aanwezig zijn, bijgevolg is het belangrijk dat we met elkaar blijven praten," aldus de Duitse bondskanselier eerder deze week tijdens een conferentie in Berlijn.

Op donderdag 18 juni komen de landen van de eurogroep opnieuw bijeen met een conceptovereenkomst in de hand. (Reuters/BO)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel dringt er bij Griekenland en haar schuldeisers vrijdag nog eens op aan zo snel mogelijk een Griekse deal uit de brand te redden.Het verzoek van Merkel komt er nadat de onderhandelingen over de Griekse financiën voor de zoveelste keer in het slop zijn geraakt. Dat bleek nog maar een keer toen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdagavond na vruchteloos overleg de onderhandelingstafel in Brussel had verlaten.Ondanks een naderende deadline laten de Grieken zich niet uit hun lood slaan, getuige een Griekse minister die vrijdag laat verstaan dat hij hoopvol gestemd is dat er op donderdag 18 juni een overeenkomst wordt bereikt tussen Griekenland en zijn schuldeisers.Ondanks de waarschuwingen voor een dreigende default geeft de Griekse premier Alexis Tsipras alvast geen tekenen van alarm. Na het vruchteloze overleg donderdag in Brussel, repte de premier zich naar huis om een openluchtconcert ter ere van de heropstart van de Griekse openbare omroep ERT te vieren. Precies twee jaar geleden trok de regering van voormalig premier Antonis Samaras de stekker uit de openbare omroep, wat alle 2.600 werknemers hun baan heeft gekost.Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, beklemtoont vrijdag dat de bal in het Griekse kamp ligt.Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, herhaalt op zijn beurt dat hij 'ernstige voorstellen tot hervorming' verwacht.Volgens Dijsselbloem hebben de onderhandelingen met geldschieters geen zin, zolang de Griekse regering niet bereid is tot het nemen van moeilijke maatregelen. "We hebben bij herhaling uitgelegd hoe weinig tijd er nog is voor de Grieken." Athene kan volgens hem niet anders dan moeilijke maatregelen nemen, ook als die onpopulair zijn. "Dat is elke keer weer het punt waar we op terugkomen,'' aldus Dijsselbloem. Toch blijft de voorzitter van de eurogroep vrij hoopvol gestemd. Dijsselbloem is er namelijk zeker van dat het IMF nog steeds bereid is tot onderhandelen, ook al verlieten ze donderdag de onderhandelingstafel. Dat moet wel, want zonder het IMF is geen deal mogelijk. "Het IMF is nodig voor de financiering," benadrukt de Nederlandse minister.Ook Merkel houdt de moed erin: "Waar een wil is is een weg, maar de wil moet bij alle partijen aanwezig zijn, bijgevolg is het belangrijk dat we met elkaar blijven praten," aldus de Duitse bondskanselier eerder deze week tijdens een conferentie in Berlijn. Op donderdag 18 juni komen de landen van de eurogroep opnieuw bijeen met een conceptovereenkomst in de hand. (Reuters/BO)