Herman Van Eeckhout (Pharma.be): ‘België heeft een permanent kiwimodel’

Herman Van Eeckhout 'Prijzen van geneesmiddelen worden hier systematisch met elkaar vergeleken. Het goedkoopste alternatief is de referentie'
Roeland Byl redacteur bij Trends

Een voorstel van PVDA om het Nieuw-Zeelandse systeem van openbare aanbestedingen voor geneesmiddelen te kopiëren, krijgt van het Rekenhof een gunstig advies. Drie vragen over het kiwimodel aan Herman Van Eeckhout, politiek en financieel directeur bij Pharma.be

In het verleden werd in ons land al vaker gepleit voor het zogenaamde kiwimodel. “Het is intussen een symbolische discussie”, zegt Herman Van Eeckhout, politiek en financieel directeur bij Pharma.be.

Vindt u het advies van het Rekenhof onzin?

Van Eeckhout: “We zijn het er niet mee eens. Het Rekenhof schetst de situatie niet helemaal correct. Het klopt niet dat in ons land geneesmiddelen op de markt worden gebracht en terugbetaald zonder dat ze hun therapeutische meerwaarde hebben moeten bewijzen.”

Het aantal prijs-volumecontracten dat buiten de normale terugbetalingsprocedures valt, stijgt nochtans.

Van Eeckhout: “Voor de beschikbaarheid en de terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen bengelt België achteraan in het West-Europese peloton. De prijs-volumecontracten geven de Belgisch patiënt alsnog toegang tot die nieuwe geneesmiddelen.”

Is er dan geen besparingsmarge meer?

Van Eeckhout: “Die is beperkt. Door het systeem van goedkope geneesmiddelen en plafondprijzen heeft België een permanent kiwimodel. Prijzen van geneesmiddelen worden systematisch vergeleken. Het goedkoopste alternatief is de referentie. Concurrenten mogen tot 5 procent duurder zijn. Dat zet permanent druk op de prijzen, zonder één speler het monopolie te geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content