President Donald Trump heeft zijn handelsgezant Robert Lightizer geïnstrueerd om te onderzoeken of een pakket met 100 miljard dollar aan nieuwe invoerheffingen kan worden ingevoerd, meldt het Witte Huis donderdagnacht in een persbericht.

Die strafmaatregelen zouden bovenop de eerder aangekondigde heffingen van vijftig miljard dollar komen. China reageerde daar al op met zijn eigen invoertarieven, die het Witte Huis nu een 'oneerlijke vergelding' noemt.

Volgens Trump is uit onderzoek van zijn handelsgezant gebleken dat China op illegale wijze intellectueel eigendom heeft gestolen. 'De illegale handelspraktijken van China - die jarenlang door Washington zijn genegeerd - hebben duizenden Amerikaanse fabrieken en miljoenen Amerikaanse banen vernietigd', aldus de president.

Het Witte Huis heeft zijn handelsgezant opgedragen om te onderzoeken of de nieuwe importheffingen uitvoerbaar zijn onder de Amerikaanse wet. Ook moet nog worden vastgesteld op welke producten de tarieven zouden worden toegepast.

'Gestoord'

Ondanks de oplopende spanningen in de handelsverhoudingen met China zegt Trump dat 'handelsbarrières moeten worden neergehaald om de economische groei in Amerika en over de hele wereld te versterken'.

De Republikeinse Senator Ben Sasse heeft zeer kritisch gereageerd op de mogelijke nieuwe heffingen. 'Hopelijk is de president weer wat stoom aan het afblazen. Als hij ook maar half serieus is, is het gestoord.' Sasse vreest dat een handelsoorlog vooral de Amerikaanse landbouw hard zal treffen. De VS is onder meer een belangrijke exporteur van sojabonen naar China.

China wil "tegen elke prijs" strijden tegen Amerikaanse protectionisme

China heeft vrijdagochtend hevige kritiek geuit na de bijkomende importheffingen waarmee de Amerikaanse president Donald Trump dreigt tegen Chinese producten. 'We zullen tegen elke prijs het eenzijdige protectionisme van de Verenigde Staten bestrijden', luidt het vrijdag in een eerste reactie van het Chinese ministerie van Handel aan het persagentschap Xinhua.

President Donald Trump heeft zijn handelsgezant Robert Lightizer geïnstrueerd om te onderzoeken of een pakket met 100 miljard dollar aan nieuwe invoerheffingen kan worden ingevoerd, meldt het Witte Huis donderdagnacht in een persbericht. Die strafmaatregelen zouden bovenop de eerder aangekondigde heffingen van vijftig miljard dollar komen. China reageerde daar al op met zijn eigen invoertarieven, die het Witte Huis nu een 'oneerlijke vergelding' noemt. Volgens Trump is uit onderzoek van zijn handelsgezant gebleken dat China op illegale wijze intellectueel eigendom heeft gestolen. 'De illegale handelspraktijken van China - die jarenlang door Washington zijn genegeerd - hebben duizenden Amerikaanse fabrieken en miljoenen Amerikaanse banen vernietigd', aldus de president.Het Witte Huis heeft zijn handelsgezant opgedragen om te onderzoeken of de nieuwe importheffingen uitvoerbaar zijn onder de Amerikaanse wet. Ook moet nog worden vastgesteld op welke producten de tarieven zouden worden toegepast. Ondanks de oplopende spanningen in de handelsverhoudingen met China zegt Trump dat 'handelsbarrières moeten worden neergehaald om de economische groei in Amerika en over de hele wereld te versterken'.De Republikeinse Senator Ben Sasse heeft zeer kritisch gereageerd op de mogelijke nieuwe heffingen. 'Hopelijk is de president weer wat stoom aan het afblazen. Als hij ook maar half serieus is, is het gestoord.' Sasse vreest dat een handelsoorlog vooral de Amerikaanse landbouw hard zal treffen. De VS is onder meer een belangrijke exporteur van sojabonen naar China. China heeft vrijdagochtend hevige kritiek geuit na de bijkomende importheffingen waarmee de Amerikaanse president Donald Trump dreigt tegen Chinese producten. 'We zullen tegen elke prijs het eenzijdige protectionisme van de Verenigde Staten bestrijden', luidt het vrijdag in een eerste reactie van het Chinese ministerie van Handel aan het persagentschap Xinhua.