Fractieleider Kristof Calvo is daar niet over te spreken. "Dit is ruimschoots onvoldoende, nog maar eens. De minister stelt de belangen van privébedrijven duidelijk boven die van het parlement en het volk dat het vertegenwoordigt", aldus Calvo. Volgens hem probeert Marghem haar eigen "nalatigheid toe te dekken".

Gebrek aan info

Marghem werd vorige week in de Kamer op de rooster gelegd over die heffing die Electrabel en EDF moeten betalen, maar door energieregulator CREG als te laag wordt bestempeld. De minister heeft de commissie het rapport van de CREG overgemaakt, weliswaar een rapport waaruit vertrouwelijke informatie is weggelaten, en de correspondentie van de CREG aan de minister.

Maar in het parlement werd aangedrongen op meer opheldering en Kamervoorzitter Siegfried Bracke vroeg de minister een lijst bijkomende documenten over te maken. Vanmiddag/dinsdagmiddag debatteert de commissie Economie in de Kamer over de kwestie.

Maar volgens Groen heeft de minister maar een beperkt aantal documenten overgemaakt. "In deze documentatie geeft de minister totaal geen verklaring voor het feit dat haar versie van de feiten op 16 september totaal verschilde van die op 17 september. Verder blijkt duidelijk uit de documentatie dat ze al meer dan een jaar weet had van de miljoenen die ze had moeten terugvorderen bij Electrabel. Dit kan echt niet", aldus Groen-Kamerlid Calvo.

Calvo: "Opnieuw probeert de minister haar nalatigheid toe te dekken met hele en halve onwaarheden. Helaas hebben we het hier over de minister die bevoegd is voor de cruciale klimaatproblematiek en de toekomst van onze energiebevoorrading, een cruciaal thema. Dit kan echt niet blijven duren". (Belga/NS)

Fractieleider Kristof Calvo is daar niet over te spreken. "Dit is ruimschoots onvoldoende, nog maar eens. De minister stelt de belangen van privébedrijven duidelijk boven die van het parlement en het volk dat het vertegenwoordigt", aldus Calvo. Volgens hem probeert Marghem haar eigen "nalatigheid toe te dekken". Marghem werd vorige week in de Kamer op de rooster gelegd over die heffing die Electrabel en EDF moeten betalen, maar door energieregulator CREG als te laag wordt bestempeld. De minister heeft de commissie het rapport van de CREG overgemaakt, weliswaar een rapport waaruit vertrouwelijke informatie is weggelaten, en de correspondentie van de CREG aan de minister. Maar in het parlement werd aangedrongen op meer opheldering en Kamervoorzitter Siegfried Bracke vroeg de minister een lijst bijkomende documenten over te maken. Vanmiddag/dinsdagmiddag debatteert de commissie Economie in de Kamer over de kwestie. Maar volgens Groen heeft de minister maar een beperkt aantal documenten overgemaakt. "In deze documentatie geeft de minister totaal geen verklaring voor het feit dat haar versie van de feiten op 16 september totaal verschilde van die op 17 september. Verder blijkt duidelijk uit de documentatie dat ze al meer dan een jaar weet had van de miljoenen die ze had moeten terugvorderen bij Electrabel. Dit kan echt niet", aldus Groen-Kamerlid Calvo. Calvo: "Opnieuw probeert de minister haar nalatigheid toe te dekken met hele en halve onwaarheden. Helaas hebben we het hier over de minister die bevoegd is voor de cruciale klimaatproblematiek en de toekomst van onze energiebevoorrading, een cruciaal thema. Dit kan echt niet blijven duren". (Belga/NS)