Volgens Groen!-senator Geert Lambert zou de consument daardoor twee keer betalen voor de winstmarges bij basisproducten.

"In Nederland kwam de consument als winnaar uit de prijzenoorlog tussen de supermarkten", stelt Lambert. "Iets waar we hier, mede door het zo goed als verdwijnen van Carrefour uit Vlaanderen, niet op hoeven te rekenen. En als klap op de vuurpijl wil Van Quickenborne nu de indexstijging teniet doen."

Allemaal wat te veel om dragen voor de gewone consument, vindt Lambert, die erop wijst dat mensen met een bescheiden loon nu al benadeeld worden door de index.

Basisproducten stijgen immers sneller dan die van luxeproducten, die eveneens in de index zijn opgenomen. Voor Lambert klinkt het discours dan ook "wel heel erg neoliberaal".

Bij cdH wijst men dan weer op de noodzaak om de koopkracht van de inwoners te handhaven. De partij zal het mechanisme met de nodige aandrang blijven verdedigen, aangezien het gaat om de "sluitsteen van het sociaal overleg" en een onmisbare buffer tegen de stijgende levenskost.

Volgens Groen!-senator Geert Lambert zou de consument daardoor twee keer betalen voor de winstmarges bij basisproducten. "In Nederland kwam de consument als winnaar uit de prijzenoorlog tussen de supermarkten", stelt Lambert. "Iets waar we hier, mede door het zo goed als verdwijnen van Carrefour uit Vlaanderen, niet op hoeven te rekenen. En als klap op de vuurpijl wil Van Quickenborne nu de indexstijging teniet doen." Allemaal wat te veel om dragen voor de gewone consument, vindt Lambert, die erop wijst dat mensen met een bescheiden loon nu al benadeeld worden door de index. Basisproducten stijgen immers sneller dan die van luxeproducten, die eveneens in de index zijn opgenomen. Voor Lambert klinkt het discours dan ook "wel heel erg neoliberaal". Bij cdH wijst men dan weer op de noodzaak om de koopkracht van de inwoners te handhaven. De partij zal het mechanisme met de nodige aandrang blijven verdedigen, aangezien het gaat om de "sluitsteen van het sociaal overleg" en een onmisbare buffer tegen de stijgende levenskost.