In Griekenland kan het tot vervroegde verkiezingen komen, zou de regeringscoalitie bij de stemming over het nieuwe hulpprogramma donderdag minder dan 120 stemmen krijgen. Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis woensdag aan de Griekse televisiezender MEGA.

120 stemmen voor

Met minder dan 120 parlementsleden kan men niet aan het hoofd van een minderheidsregering het land leiden. Dan is er "geen andere mogelijkheid" dan nieuwe verkiezingen.

De Griekse grondwet dicteert dat in het parlement - dat 300 zitjes telt - minstens 120 stemmen nodig zijn voor beslissingen. Zijn minder dan 300 parlementsleden aanwezig, moet een relatieve meerderheid van 120 stemmen bereikt worden, om een stemming rechtsgeldig te maken.

In juli stemde de linkse vleugel van de Syriza-partij tweemaal tegen hervormings- en besparingsmaatregelen, voorwaarden voor nieuwe financiële hulp van de internationale geldschieters. Bijna 1 op de 4 Syriza-parlementsleden weigert zijn goedkeuring. De fractie van de meerderheidspartij slonk bij een van de stemming van 162 naar nog 123 parlementsleden. (Belga/NS)

In Griekenland kan het tot vervroegde verkiezingen komen, zou de regeringscoalitie bij de stemming over het nieuwe hulpprogramma donderdag minder dan 120 stemmen krijgen. Dat zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis woensdag aan de Griekse televisiezender MEGA. Met minder dan 120 parlementsleden kan men niet aan het hoofd van een minderheidsregering het land leiden. Dan is er "geen andere mogelijkheid" dan nieuwe verkiezingen. De Griekse grondwet dicteert dat in het parlement - dat 300 zitjes telt - minstens 120 stemmen nodig zijn voor beslissingen. Zijn minder dan 300 parlementsleden aanwezig, moet een relatieve meerderheid van 120 stemmen bereikt worden, om een stemming rechtsgeldig te maken. In juli stemde de linkse vleugel van de Syriza-partij tweemaal tegen hervormings- en besparingsmaatregelen, voorwaarden voor nieuwe financiële hulp van de internationale geldschieters. Bijna 1 op de 4 Syriza-parlementsleden weigert zijn goedkeuring. De fractie van de meerderheidspartij slonk bij een van de stemming van 162 naar nog 123 parlementsleden. (Belga/NS)