In vergelijking met het eerste kwartaal zakt het Griekse bbp in het tweede kwartaal met 1,5 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal 2009 wordt een terugval met 3,5 procent genoteerd, meldt de Griekse overheid donderdag.

Aan de basis van de economische terugval ligt een daling van de investeringen enerzijds, en een aanzienlijke beperking van de overheidsuitgaven anderzijds.

De Griekse economie kijkt intussen al voor de zevende maal aan tegen een kwartaalkrimp. Volgens de voorspellingen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Griekse economie over het volledige jaar 2010 een terugval met 4 procent kennen. Minister van Financiën George Papaconstantinou noemde die voorspelling in juli nog "overdreven pessimistisch". Volgens berekeningen van het persagentschap Bloomberg bedraagt de gemiddelde terugval op jaarbasis 2,9 procent.

Met de werkloosheid gaat het de andere kant uit. In mei heeft de Griekse werkloosheidsgraad 12 procent bereikt, terwijl er in april nog 11,9 procent van de actieve bevolking werkloos was. In mei 2009 klokte de werkloosheidsgraad af op 8,5 procent. Op dit moment zitten 602.185 Grieken zonder werk.

Woensdag raakte bekend dat de Griekse pensioenkas een gat van 15 miljard euro vertoont. Volgens de regering komt dat tekort door bijdragen die werkgevers en zelfstandigen nog niet hebben gestort. De 800.000 schuldenaars krijgen tot eind oktober 2010 de tijd om het gat te (helpen) vullen.

In vergelijking met het eerste kwartaal zakt het Griekse bbp in het tweede kwartaal met 1,5 procent. In vergelijking met het tweede kwartaal 2009 wordt een terugval met 3,5 procent genoteerd, meldt de Griekse overheid donderdag. Aan de basis van de economische terugval ligt een daling van de investeringen enerzijds, en een aanzienlijke beperking van de overheidsuitgaven anderzijds. De Griekse economie kijkt intussen al voor de zevende maal aan tegen een kwartaalkrimp. Volgens de voorspellingen van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de Griekse economie over het volledige jaar 2010 een terugval met 4 procent kennen. Minister van Financiën George Papaconstantinou noemde die voorspelling in juli nog "overdreven pessimistisch". Volgens berekeningen van het persagentschap Bloomberg bedraagt de gemiddelde terugval op jaarbasis 2,9 procent.Met de werkloosheid gaat het de andere kant uit. In mei heeft de Griekse werkloosheidsgraad 12 procent bereikt, terwijl er in april nog 11,9 procent van de actieve bevolking werkloos was. In mei 2009 klokte de werkloosheidsgraad af op 8,5 procent. Op dit moment zitten 602.185 Grieken zonder werk.Woensdag raakte bekend dat de Griekse pensioenkas een gat van 15 miljard euro vertoont. Volgens de regering komt dat tekort door bijdragen die werkgevers en zelfstandigen nog niet hebben gestort. De 800.000 schuldenaars krijgen tot eind oktober 2010 de tijd om het gat te (helpen) vullen.