Nadat eerst de viceminister voor Landbouw Asterios Rontoulis van de extreemrechtse partij LAOS opstapte, trokken nog vier andere regeringsleden de deur achter zich dicht. Donderdag nam ook de viceminister van Werk al ontslag.

De uitstroom binnen de Griekse coalitie is een reactie op het strenge besparings- en hervormingsprogramma dat Griekenland op vraag van zijn internationale geldschieters - EU, IMF, ECB - moet doorvoeren.

De Griekse regering is een coalitie van de socialistische partij PASOK, de conservatieve Nieuwe Democratie en LAOS. LAOS-leider Giorgios Karatzaferis maakte vrijdagmiddag bekend dat zijn partij in het parlement tegen het programma zou stemmen. Daarop namen alle vier LAOS-ministers en -viceministers ontslag. Twee van hen verklaarden echter het saneringsprogramma toch te zullen goedkeuren.

De vijfde die opstapte, is de viceminister van Buitenlandse Zaken voor de PASOK. Zij volgt het voorbeeld van haar partijgenoot die verantwoordelijk was voor Werk en die donderdag al ontslag nam.

Ondertussen heeft de Griekse ministerraad het nieuwe besparings- en hervormingsprogramma goedgekeurd. Het Griekse parlement zal zondagavond stemmen over het programma. De goedkeuring van het spaarprogramma is een voorwaarde voor verdere steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zonder die steun is Griekenland op 20 maart failliet. (Belga/BO)

Nadat eerst de viceminister voor Landbouw Asterios Rontoulis van de extreemrechtse partij LAOS opstapte, trokken nog vier andere regeringsleden de deur achter zich dicht. Donderdag nam ook de viceminister van Werk al ontslag. De uitstroom binnen de Griekse coalitie is een reactie op het strenge besparings- en hervormingsprogramma dat Griekenland op vraag van zijn internationale geldschieters - EU, IMF, ECB - moet doorvoeren. De Griekse regering is een coalitie van de socialistische partij PASOK, de conservatieve Nieuwe Democratie en LAOS. LAOS-leider Giorgios Karatzaferis maakte vrijdagmiddag bekend dat zijn partij in het parlement tegen het programma zou stemmen. Daarop namen alle vier LAOS-ministers en -viceministers ontslag. Twee van hen verklaarden echter het saneringsprogramma toch te zullen goedkeuren. De vijfde die opstapte, is de viceminister van Buitenlandse Zaken voor de PASOK. Zij volgt het voorbeeld van haar partijgenoot die verantwoordelijk was voor Werk en die donderdag al ontslag nam. Ondertussen heeft de Griekse ministerraad het nieuwe besparings- en hervormingsprogramma goedgekeurd. Het Griekse parlement zal zondagavond stemmen over het programma. De goedkeuring van het spaarprogramma is een voorwaarde voor verdere steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zonder die steun is Griekenland op 20 maart failliet. (Belga/BO)