Het Griekse parlement heeft zondagnacht een begroting goedgekeurd die uitgebreide belastingverlagingen en solide groei voorziet. 155 leden van het parlement keurden de begroting van 2015 goed. Dat schrijft New York Times.

Volgens het plan zal het bbp van Griekenland volgend jaar met 2,9 procent toenemen. Daarnaast belooft het parlement om de belasting op stookolie en inkomens te verminderen met 30 procent.

"Dankzij de nieuwe begroting zullen wij de Griekse bevolking wat meer ademruimte kunnen geven. We zullen het tekort terugschroeven tot 0,2 procent van het bbp", vertelt de Griekse premier Antonis Samaras in een persconferentie.

Het optimisme van Samaras wordt in de kiem gesmoord door de oppositieleider, Alexis Tsipras. Volgens de leider van de linkse partij Syriza moet het zwaarste beleid nog komen en zal de overheid nog meer besparingsmaatregelen moeten nemen. "De afbraak is op komst", vertelt Tsipras.

De oppositieleider roept op om vroege verkiezingen te organiseren met de nadruk op een beleid gericht op economische groei en de herstructurering van de Griekse schuld, die nu afklokt op 174 procent van het bbp.

De begroting moet nog goedgekeurd worden door de zogenaamde trojka - de Europese commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Zij hebben sinds 2010 het land overeind gehouden met twee leningen ter waarde van 240 miljard en 295 miljard euro.

Het belangrijkste twistpunt van de gesprekken tussen Griekenland en de trojka is het verwachte begrotingstekort voor volgend jaar. Zij vrezen dat de regering haar doelstellingen met betrekking tot het deficit niet zal halen. Als ze het tekort niet kunnen wegwerken, dan zal de overheid 2,5 miljoen extra besparingen moeten doorvoeren. (NS)

Het Griekse parlement heeft zondagnacht een begroting goedgekeurd die uitgebreide belastingverlagingen en solide groei voorziet. 155 leden van het parlement keurden de begroting van 2015 goed. Dat schrijft New York Times. Volgens het plan zal het bbp van Griekenland volgend jaar met 2,9 procent toenemen. Daarnaast belooft het parlement om de belasting op stookolie en inkomens te verminderen met 30 procent. "Dankzij de nieuwe begroting zullen wij de Griekse bevolking wat meer ademruimte kunnen geven. We zullen het tekort terugschroeven tot 0,2 procent van het bbp", vertelt de Griekse premier Antonis Samaras in een persconferentie.Het optimisme van Samaras wordt in de kiem gesmoord door de oppositieleider, Alexis Tsipras. Volgens de leider van de linkse partij Syriza moet het zwaarste beleid nog komen en zal de overheid nog meer besparingsmaatregelen moeten nemen. "De afbraak is op komst", vertelt Tsipras. De oppositieleider roept op om vroege verkiezingen te organiseren met de nadruk op een beleid gericht op economische groei en de herstructurering van de Griekse schuld, die nu afklokt op 174 procent van het bbp. De begroting moet nog goedgekeurd worden door de zogenaamde trojka - de Europese commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Zij hebben sinds 2010 het land overeind gehouden met twee leningen ter waarde van 240 miljard en 295 miljard euro. Het belangrijkste twistpunt van de gesprekken tussen Griekenland en de trojka is het verwachte begrotingstekort voor volgend jaar. Zij vrezen dat de regering haar doelstellingen met betrekking tot het deficit niet zal halen. Als ze het tekort niet kunnen wegwerken, dan zal de overheid 2,5 miljoen extra besparingen moeten doorvoeren. (NS)