De leiders van de eurozone zijn bereid het noodlijdende Griekenland meer tijd te gunnen om een strikt begrotingsdieet te verteren. Dat blijkt vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Nicosia (Cyprus).

Door de recente beslissingen van de Europese Centrale Bank en het Duits Grondwettelijk Hof lijkt de eurozone wat aan slagkracht te hebben gewonnen. In Nicosia heerst namelijk niet de drukkende crisissfeer waarin de bijeenkomsten van de zeventien eurolanden de voorbije maanden plaatsvonden.

"Als het begrotingstekort een beetje hoger is dan verwacht als gevolg van de economische problemen, dan kan Griekenland meer tijd krijgen, maar geen extra geld", aldus de Nederlandse minister Jan Kees de Jager. Zijn Oostenrijkse collega Maria Fekter, die net als de Jager tot de 'harde kern' van de eurozone behoort, is het daarmee eens.

Griekenland onderhandelt momenteel met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over een nieuwe schijf noodhulp van 31 miljard euro. De kredietverleners eisen in ruil 11,5 miljard euro besparingen, maar de gesprekken lopen moeizaam.

De Belgische minister Steven Vanackere wees op het belang van economische groei voor de sanering van de Griekse openbare financiën. "Je kan perfect de voorwaarden van de trojka volgen en toch geen economische groei hebben. Groei wordt een cruciale factor om de Griekse staatsschuld ooit tot 120 procent te laten dalen," aldus Vanackere. (Belga/BO)

De leiders van de eurozone zijn bereid het noodlijdende Griekenland meer tijd te gunnen om een strikt begrotingsdieet te verteren. Dat blijkt vrijdag tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën in Nicosia (Cyprus).Door de recente beslissingen van de Europese Centrale Bank en het Duits Grondwettelijk Hof lijkt de eurozone wat aan slagkracht te hebben gewonnen. In Nicosia heerst namelijk niet de drukkende crisissfeer waarin de bijeenkomsten van de zeventien eurolanden de voorbije maanden plaatsvonden."Als het begrotingstekort een beetje hoger is dan verwacht als gevolg van de economische problemen, dan kan Griekenland meer tijd krijgen, maar geen extra geld", aldus de Nederlandse minister Jan Kees de Jager. Zijn Oostenrijkse collega Maria Fekter, die net als de Jager tot de 'harde kern' van de eurozone behoort, is het daarmee eens.Griekenland onderhandelt momenteel met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over een nieuwe schijf noodhulp van 31 miljard euro. De kredietverleners eisen in ruil 11,5 miljard euro besparingen, maar de gesprekken lopen moeizaam. De Belgische minister Steven Vanackere wees op het belang van economische groei voor de sanering van de Griekse openbare financiën. "Je kan perfect de voorwaarden van de trojka volgen en toch geen economische groei hebben. Groei wordt een cruciale factor om de Griekse staatsschuld ooit tot 120 procent te laten dalen," aldus Vanackere. (Belga/BO)