Grensaankopen kosten Belgische economie minstens 723 miljoen euro

© reuters

In 2015 kochten de Belgen voor liefst 723 miljoen euro over de grens. De federatie van de Belgische voedingsindustrie (Fevia) vraagt maatregelen.

De Belgen die in Doornik, Bergen, Couvin of Virton wonen weten er iets van: vaak moeten ze maar een tiental kilometer rijden om hun supermarktrekening met enkele euro’s te zien dalen, en soms zelfs met enkele tientallen euro’s voor de traditionele weekendboodschappen. In Frankrijk zijn veel consumptiegoederen goedkoper. Een ritje naar de andere kant van de grens is dan zijn geld meer dan waard. Een groot aantal Vlamingen stellen hetzelfde vast in Nederland of Duitsland. Volgens Eurostat is voeding in België gemiddeld 8 procent duurder dan in onze buurlanden.

Volgens een enquête van de marktonderzoeker bij 5000 gezinnen ging in 2015 op die manier liefst 723 miljoen euro naar de kassa’s van winkels in de buurlanden. Dat is een stijging van 40 procent in zeven jaar tijd. Een kwart van de Belgen doet zijn boodschappen minimum twee keer per jaar aan de andere kant van de grens doet.

Minder belastingen

Fevia trekt aan de alarmbel. Als we niets doen om dit fenomeen te stoppen, zal de Belgische economie dit jaar nog eens 150 miljoen euro extra verliezen. “Consumenten stemmen met de voeten”, verklaart Jean Eylenbosch, voorzitter van Fevia. “Als ze goedkoper vinden in het buitenland, waarom zouden ze het niet doen? Te veel belastingen heffen werkt contraproductief en als we niets doen zal dat op termijn een negatieve impact op de werkgelegenheid hebben.” Jean Eylenbosch somt de aantal maatregelen op die in de loop van de jaren België minder competitief maakten voor voeding: een hogere btw, de energiekosten, de kilometerheffing, de verpakkingsbijdrage of de recente gezondheidstaks die de voorzitter van Fevia “pseudosuikertaks” noemt, aangezien zelfs de light en gearomatiseerde dranken er onderhevig aan zijn. “We moeten die belastingwoede remmen”, zegt hij, “en terugkeren naar een globale visie om de Belgische winkels weer concurrentieel te maken. Daarom vragen we nu de afschaffing van de gezondheidstaks en de verpakkingsbijdrage.”

De grensaankopen voor drank en voedselproducten zijn veelzeggend, maar vormen slechts het topje van de ijsberg. Volgens Comeos, de Belgische Federatie van de Handel en Diensten, betekenen al de grensaankopen, dus ook kleding, wooninrichting of huishoudtoestellen, vandaag 5 miljard euro winstderving voor de Belgische handelaars.

F.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content