Omdat hij sociale dumping in de bouwsector wil aanpakken, kreeg staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) vrijdagavond de "Gouden Baksteen 2016" overhandigd, een aanmoedigingsprijs van sectorfederatie Bouwunie. Tommelein kondigde bij die gelegenheid aan dat werfregistraties systematisch uitgebreid zullen worden.

Momenteel moeten werknemers op werven vanaf 800.000 euro geregistreerd worden. Die grens zakt op 1 maart naar werven vanaf 500.000 euro en zal daarna stapsgewijs verder zakken tot in 2018 alle werknemers op werven geregistreerd worden. De maatregel, om fraude met (buitenlandse) werkkrachten tegen te gaan, wordt gesteund door de Bouwunie, al vraagt men om de administratie zo eenvoudig mogelijk te houden. Voor kleinere werven suggereert de federatie zelfs een afwezigheidsregistratie in plaats van een aanwezigheidsregistratie.

12.000 banen

Tommelein ontving de "Gouden Baksteen 2016" voor het 40-puntenplan voor eerlijke concurrentie in de bouwsector. Dat plan was nodig omdat de sector gebukt gaat onder deloyale concurrentie door goedkope buitenlandse werkkrachten. Vooral daardoor verdwenen op vier jaar tijd meer dan 12.000 banen in de sector, becijferde Bouwunie.

De sector wil dat het plan gekoppeld wordt aan een loonlastenverlaging van 6 euro per gewerkt uur. "De sector kreeg al de belofte van een verlaging van 604,9 miljoen euro in 2020 maar 2020 is te laat en het bedrag is onvoldoende", zegt de organisatie. De bouwsector hoopt dat de regering "heel snel een sterk signaal zal geven".

(Belga/RR)

Omdat hij sociale dumping in de bouwsector wil aanpakken, kreeg staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) vrijdagavond de "Gouden Baksteen 2016" overhandigd, een aanmoedigingsprijs van sectorfederatie Bouwunie. Tommelein kondigde bij die gelegenheid aan dat werfregistraties systematisch uitgebreid zullen worden.Momenteel moeten werknemers op werven vanaf 800.000 euro geregistreerd worden. Die grens zakt op 1 maart naar werven vanaf 500.000 euro en zal daarna stapsgewijs verder zakken tot in 2018 alle werknemers op werven geregistreerd worden. De maatregel, om fraude met (buitenlandse) werkkrachten tegen te gaan, wordt gesteund door de Bouwunie, al vraagt men om de administratie zo eenvoudig mogelijk te houden. Voor kleinere werven suggereert de federatie zelfs een afwezigheidsregistratie in plaats van een aanwezigheidsregistratie. Tommelein ontving de "Gouden Baksteen 2016" voor het 40-puntenplan voor eerlijke concurrentie in de bouwsector. Dat plan was nodig omdat de sector gebukt gaat onder deloyale concurrentie door goedkope buitenlandse werkkrachten. Vooral daardoor verdwenen op vier jaar tijd meer dan 12.000 banen in de sector, becijferde Bouwunie. De sector wil dat het plan gekoppeld wordt aan een loonlastenverlaging van 6 euro per gewerkt uur. "De sector kreeg al de belofte van een verlaging van 604,9 miljoen euro in 2020 maar 2020 is te laat en het bedrag is onvoldoende", zegt de organisatie. De bouwsector hoopt dat de regering "heel snel een sterk signaal zal geven".(Belga/RR)