Patrick Claerhout

‘Goedbedoelde bankregulering kan nieuwe crisis veroorzaken’

Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De regels die nuttig zijn voor banken die in de problemen komen,worden nu gebruikt om een schandaalbank op te doeken. Dat zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout

In Oostenrijk hebben de lokale toezichthouders beslist de bad bank Heta Asset Resolution te ontbinden. Daarbij worden voor het eerst in Europa de bail-inregels toegepast, waardoor schuldeisers mee opdraaien voor de verliezen. De Belgische restbank Dexia is met een blootstelling van 395 miljoen een van de belangrijke obligatiehouders van Heta Asset Resolution, en kan vele miljoenen verliezen.

Iedereen was lovend over het nieuwe Europese afwikkelingskader voor ongezonde banken. Het was een goede zaak dat overheden en belastingbetalers niet meteen in de bres zouden moeten springen om de banken te redden. Eerst moeten de aandeelhouders en de schuldeisers hun duit in het zakje doen. In combinatie met de strengere kapitaalvereisten werd een dubbele dam opgeworpen in de hoop dat er geen belastinggeld nodig zou zijn om slechte banken te redden.

‘Goedbedoelde bankregulering kan nieuwe crisis veroorzaken’

Maar regels kunnen onbedoelde en gevaarlijke gevolgen hebben. De eerste test met het bail-insysteem doet vrezen dat Oostenrijk een doos van Pandora geopend heeft. De regels die nuttig zijn voor banken die in de problemen komen, worden gebruikt om een schandaalbank met een zware erfenis uit de jaren 2007-2009 op te doeken.

Door de bail-inregels naar eigen inzicht te interpreteren, willen de Oostenrijkers de factuur afwentelen op de (hoofdzakelijk buitenlandse) schuldeisers en voorkomen dat de overheidswaarborgen uitgewonnen worden. Dexia, maar ook een hele reeks Duitse banken, zou hiervan het slachtoffer zijn. Als de hele erfenis van de financiële crisis op die manier aangepakt wordt, dreigt een aantal instellingen nog zware verliezen te moeten slikken. Veel is er niet nodig om een nieuwe systeemcrisis te ontketenen. De toezichthouders moeten goed opletten dat de nieuwe bankregels niet de aanzet geven voor de volgende crisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content