Door het uitstel van een jaar zal het niet gebruiken van de geregistreerde kassa - de zogenaamde blackbox - in die periode niet worden bestraft, maar krijgt de horeca-uitbater de tijd zich aan het nieuwe systeem aan te passen.

De verplichte invoering van de geregistreerde kassa is en blijft niettemin op 1 januari 2015 voorzien. Op die manier wil de overheid fraude en zwartwerk in de sector tegengaan. De regering besliste evenwel de pil te vergulden door een aantal begeleidende maatregelen in te voeren. Zo heeft wie dit jaar vrijwillig een kassa aanschaft, recht op een vermindering van de werkgeversbijdragen voor vijf voltijdse werknemers, terwijl het plafond van overuren waarvoor een fiscale vermindering geldt, voor horeca-personeel wordt opgetrokken van 130 naar 180 uur.

Minister Geens had vrijdag, op initiatief van partijgenoten Dirk Claes en Johan Sauwens, in Hasselt een ontmoeting met vertegenwoordigers van de horecasector. Uit een studie blijkt dat er in Limburg meer dan 3.000 jobs verloren dreigen te gaan in de sector. De regering voerde overigens al maatregelen door, zoals de versoepelde regeling voor jobstudenten en het nieuw statuut gelegenheidsarbeid, om de sector er bovenop te helpen.

De CD&V-minister kondigde in Hasselt aan dat hij bij de invoering van de geregistreerde kassa een implementatieperiode zal voorzien tot 1 januari 2016. Die moet de horeca-uitbater de kans bieden zich aan het nieuwe systeem aan te passen. De volgende federale regering kan de begeleidende maatregelen tijdens die periode tegen het licht houden en eventueel bijkomende ingrepen doen. (Belga/BO)

Door het uitstel van een jaar zal het niet gebruiken van de geregistreerde kassa - de zogenaamde blackbox - in die periode niet worden bestraft, maar krijgt de horeca-uitbater de tijd zich aan het nieuwe systeem aan te passen. De verplichte invoering van de geregistreerde kassa is en blijft niettemin op 1 januari 2015 voorzien. Op die manier wil de overheid fraude en zwartwerk in de sector tegengaan. De regering besliste evenwel de pil te vergulden door een aantal begeleidende maatregelen in te voeren. Zo heeft wie dit jaar vrijwillig een kassa aanschaft, recht op een vermindering van de werkgeversbijdragen voor vijf voltijdse werknemers, terwijl het plafond van overuren waarvoor een fiscale vermindering geldt, voor horeca-personeel wordt opgetrokken van 130 naar 180 uur. Minister Geens had vrijdag, op initiatief van partijgenoten Dirk Claes en Johan Sauwens, in Hasselt een ontmoeting met vertegenwoordigers van de horecasector. Uit een studie blijkt dat er in Limburg meer dan 3.000 jobs verloren dreigen te gaan in de sector. De regering voerde overigens al maatregelen door, zoals de versoepelde regeling voor jobstudenten en het nieuw statuut gelegenheidsarbeid, om de sector er bovenop te helpen. De CD&V-minister kondigde in Hasselt aan dat hij bij de invoering van de geregistreerde kassa een implementatieperiode zal voorzien tot 1 januari 2016. Die moet de horeca-uitbater de kans bieden zich aan het nieuwe systeem aan te passen. De volgende federale regering kan de begeleidende maatregelen tijdens die periode tegen het licht houden en eventueel bijkomende ingrepen doen. (Belga/BO)