Er komt dan toch geen wereldwijde taks op financiële transacties, zoals de Franse president Nicolas Sarkozy had gehoopt.

Frankrijk had het voorstel op de agenda van de G20-top gezet in de hoop de financiële speculatie tegen te gaan.

De delegaties uit de VS, Canada, Japan, India en Brazilië waren allemaal tegen de taks.

Europese taks

Ook Groot-Brittannië is terughoudend, tenzij er een akkoord zou worden gevonden op mondiaal niveau. Dat is er dus niet. Het is zeer waarschijnlijk dat er toch een taks komt, maar dan enkel in de eurozone, onder impuls van Duitsland en Frankrijk.

In de marge van de G20-top heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gezegd dat de Europese top volgende week een "algehele oplossing" moet opleveren voor de Europese schuldencrisis.

"Ik geloof dat we op de goede weg zijn", zei Schäuble. Zijn Franse collega Francois Baroin noemde de uitkomst van de bijeenkomst op 23 oktober "beslissend".

Europese schuldencrisis

Belangrijk onderdeel van het geplande uitgebreide pakket maatregelen is een versterking van de kapitaalpositie van de zwakkere banken. Dat moet voorkomen dat ze omvallen.

In een aparte verklaring lieten de financiële kopstukken van de G20-bijeenkomst weten dat ze zich "gesterkt voelen" door de pogingen de crisis binnen de eurozone op te lossen. Vooral het plan om het reddingsfonds van de eurozone, het EFSF, uit te breiden kan op goedkeuring rekenen. (Belga/TE)

Er komt dan toch geen wereldwijde taks op financiële transacties, zoals de Franse president Nicolas Sarkozy had gehoopt. Frankrijk had het voorstel op de agenda van de G20-top gezet in de hoop de financiële speculatie tegen te gaan. De delegaties uit de VS, Canada, Japan, India en Brazilië waren allemaal tegen de taks. Europese taks Ook Groot-Brittannië is terughoudend, tenzij er een akkoord zou worden gevonden op mondiaal niveau. Dat is er dus niet. Het is zeer waarschijnlijk dat er toch een taks komt, maar dan enkel in de eurozone, onder impuls van Duitsland en Frankrijk. In de marge van de G20-top heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gezegd dat de Europese top volgende week een "algehele oplossing" moet opleveren voor de Europese schuldencrisis. "Ik geloof dat we op de goede weg zijn", zei Schäuble. Zijn Franse collega Francois Baroin noemde de uitkomst van de bijeenkomst op 23 oktober "beslissend". Europese schuldencrisis Belangrijk onderdeel van het geplande uitgebreide pakket maatregelen is een versterking van de kapitaalpositie van de zwakkere banken. Dat moet voorkomen dat ze omvallen. In een aparte verklaring lieten de financiële kopstukken van de G20-bijeenkomst weten dat ze zich "gesterkt voelen" door de pogingen de crisis binnen de eurozone op te lossen. Vooral het plan om het reddingsfonds van de eurozone, het EFSF, uit te breiden kan op goedkeuring rekenen. (Belga/TE)