Geen harde afspraken over verlaging olieproductie op G20-overleg

Abdulaziz bin Salman (derde van links), de Saoedische energieminister, zit een virtuele vergadering van de G20 voor, 10 april 2020. © Belga

De energieministers van de twintig grootste economieën hebben geen verdere afspraken gemaakt over het beperken van de olieproductie. In de slotverklaring na afloop van een videoconferentie vrijdag staat alleen dat de landen bereid zijn maatregelen te treffen ‘om de stabiliteit van de energiemarkt te waarborgen’.

De slotverklaring werd pas uren nadat het overleg was afgelopen naar buiten gebracht. Dat kwam omdat Saoedi-Arabië en andere OPEC-landen overhoop liggen met Mexico, zegt een bron binnen OPEC+, zoals het oliekartel met zijn bondgenoten wordt genoemd.

De OPEC en Rusland kwamen donderdag overeen de dagelijkse productie tijdelijk met 10 miljoen vaten te verlagen om zo de olieprijzen op te krikken. Ook van Mexico werd gevraagd in de productie te snijden, maar dat land weigerde. Na overleg met de Verenigde Staten zegde Mexico eerder op vrijdag alsnog toe de productie te verlagen, maar minder dan was gevraagd. De VS zouden ter compensatie een groter deel voor hun rekening nemen.

Maar dat voorstel blijkt onvoldoende voor een definitief akkoord. Volgens ingewijden kwam Saoedi-Arabië vrijdag opnieuw in aanvaring met Mexico tijdens het G20-overleg. Rusland en de OPEC-landen hadden donderdag nog aangekondigd dat ze hoopten dat de G20-landen de olieproductie met in totaal 5 miljoen vaten per dag zouden verminderen.

De Canadese minister van Natuurlijke Hulpbronnen Seamus O’Regan verklaarde vrijdag dat er niet gesproken werd over cijfers. ‘In deze fase moesten we overleggen over een beleid en een gemeenschappelijk engagement om alle beschikbare middelen te gebruiken om de stabiliteit te verbeteren. We hebben een werkgroep gecreëerd die de gecoördineerde reacties moet organiseren en rapporteren’, zegt hij. Die werkgroep zal ‘binnenkort’ samenzitten.

Partner Content